Závecz: Erősödött a Fidesz, minimális az ellenzék előnye

Alig mozgott a pártok támogatottsága az utóbbi hónapban, a Jobbik viszont erősödik. 

2021. április 22., 15:10

Szerző:

Az előző hónapokhoz hasonlóan, ismét a Fidesz és a Jobbik tudta valamelyest növelni a támogatottságát. A kormánypártnak a választókorúak körében februárban 31, márciusban 33 százalékos volt a tábora, most 34 százalékon áll. A Jobbik két hónapja 9 százalékos párt volt, egy hónapja 11 százalékot kapott, áprilisban 12 százalékot. A DK-nak a márciusival azonos nagyságú a tábora, 11 százalékos – közölte a Závecz Research áprilisi közvélemény-kutatása .

A biztos pártválasztók csoportjában

  • a Fidesz toronymagasan vezet, 47 százalékkal,
  • a második helyen a DK áll, 17 százalékkal,
  • harmadik a Jobbik, 15 százalékkal.

A biztos választók körében rendkívül szoros a két politikai oldal versenye,

  • az ellenzéki lista 49 százalékon áll,
  • a kormánypártoké 48 százalékon. 

Ha most lennének a választások, a választópolgárok 41 százaléka szerint a kormánypárt kapna több szavazatot, 39 százalék szerint viszont az ellenzék győzne. A tegnap publikált Medián-felmérés szerint Jakab Péter, a Jobbik elnöke a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely a második.

Az adatfelvétel ideje: 2021. április 9-17. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

(Fotó: Momentum Mozgalom - Facebook)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.