Zacher: Gyakorlatilag minden jobb annál, mint hogy valaki megkapja a betegséget

A toxikológus a Neokohnnak adott exkluzív interjújában arról beszélt, hogy az oltásoknak annak ellenére nincs alternatívája, hogy nem tudjuk mi lesz pár év múlva azokkal, akiket beoltottak.

2021. június 17., 20:22

Szerző:

A toxikológus-orvos a Neokhonnak a járványról, az oltásokról, a média és a kormány felelősségéről beszélt. Az interjúban szóba került az is, hogyan kezelik Izraelben a járványt és kiderült, mi köze az orvosnak a Sacher torta megalkotójához. 

 A járványról és az oltásról

 

A toxikológus szerint Magyarországon az oltási hajlandósággal van probléma, ezért esett vissza az oltások száma. Ennek okát abban látja, hogy sem a média, sem a politika nem működik megfelelően – nem derül ki, mit okoz a koronavírus, és milyen állapotok vannak az egészségügyben. Viszont a negatív hírek sokkal inkább elérik az embereket, mint a pozitív hírek. 

„Hatvanban, ahol dolgozom a kórházban, meg is szoktam kérdezni az embereket arról, hogy hogy állnak az oltással, és megmondom őszintén, hogy a „nem vagyok beoltva, nem regisztráltam” magyarázatra legtöbben nem tudtak semmiféle érdemi érvet felhozni."

Az orvos „baromságnak" minősítette, hogy bárkibe is chipet raknának az oltással, vagy az oltás beleszól a genetikánkba. Ugyanakkor elismerte: nem tudunk semmit az ég adta világon, hogy mi lesz mondjuk egy-két-három év múlva azokkal, akiket beoltottak. Mik lesznek a hosszú távú következmények, hiszen nem áll tapasztalat rendelkezésre. Hozzátette: szinte minden gyógyszerre igaz volt ugyanez. 

„Csak ugye az oltásnak ma nincsen alternatívája. Itt ezzel a betegséggel kapcsolatban nem rendelkezünk olyan gyógymóddal, amire azt tudjuk mondani, hogy azzal kiváltható volna."

Zacher Gábor felhívta a figyelmet: 30 ezer halálos áldozat annyi, mint Budaörs a lakossága, ezzel Magyarország „azért nagyon tisztességesen" a világ élvonalában van. Hangsúlyozta: az oltás az, ami tényleg meg tud bennünket óvni attól, hogy belehaljunk, vagy súlyos betegek legyünk.

A vészhelyzetben összetartás van

Az izraeli járványkezelésről azt mondta: Izraelnek az válik hihetetlen nagy előnyévé, hogy a lakosság elképesztően fegyelmezett. Az orvos felidézett egy katasztrófavédelmi kongresszuson egy gyakorlatot, amin eljátszották, hogy történik egy bombamerénylet, és van 100-200-300 sérült, sok halott. 

„Olyan hihetetlen fegyelemmel viseltetett mindenki, és pontosan tudták hogy mit kell csinálni."

– Persze ott is vannak szélsőségesek, akik oltástagadók, de a lakosság nagyon nagy százaléka hihetetlen fegyelemmel követi az utasításokat. Az, hogy most, amikor idézőjelben béke van, és a belpolitikában hogyan gyalázzák egymást, az egy teljesen más történet. Amint azonban megnyomják a piros gombot, és megszólalnak a szirénák, akkor ezeket a történeteket mindenki félre tudja tenni – mondta Zacher Gábor. – A vészhelyzetben összetartás van – összegezte.

 A világhírű rokonról

A Neokhon portálon megjelent interjúból kiderül, hogy Franz Sacher volt Sacher Gábor dédapjának az unokatestvére, és kikeresztelkedett, zsidó családból származik. Ezzel kapcsolatban az orvos azt mondta: teljesen véletlenül az interneten, este pipázás közben bukkant rá arra, hogy Győrben is volt olyan ága a családnak, akit annak idején a II. világháborúban elhurcoltak.

 

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Mohai Balázs)