Zacher Gábor szerint felelőtlen ígéretet tett Orbán Viktor

A toxikológus szerint már vannak olyan esetek, amikor el kell dönteni, kinek van nagyobb esélye a túlélésre, és kinek nem jut már lélegeztetőgép.

2021. április 10., 14:15

Szerző:

Van Bergamo-dilemma? – tette fel a kérdést a Szabad Európa újságírója a Szelfi című podcastjában, amire Zacher Gábor toxikológus úgy válaszolt: „Van. Most már azért volt egy-két alkalommal.”

A főorvos, aki jelenleg a hatvani kórház covid-osztályán dolgozik, azt mondta, más intézményekből is hallotta, hogy ha nincsen szabad lélegeztetőgép, vagy több olyan beteg van, aki gépre kerülne, akkor az dönt, hogy kinek van jobb túlélési esélye.

Ő maga nem ígéri a betegeknek, mielőtt lélegeztetőgépre teszi őket, hogy biztosan meg fognak gyógyulni, mert ez felelőtlenség lenne, így szerinte felelőtlen ígéret volt az Orbán Viktor részéről is, hogy mindenki nyugodjon meg, meggyógyítják, aki megbetegszik. „Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba” – mondta.

A podcastban a főorvos számos életrajzi vonatkozású kérdést is kap, és egy ponton azt mondja, világ életében a gyors döntéseket szerette.

„A mentő az alapvetően tényleg erről szól, az nem egy ilyen elmélyült, diagnosztikus gondolkodásról szól, hanem ott a fickó, aki éppen légzési elégtelen, vagy áll rajta a metró, vagy bármi, és akkor tessék megoldani, és az rajtad múlik” – magyarázta Zacher Gábor.

Szerinte problémás a kormánynak az a kommunikációs stratégiája, amely szerint a sajtót nem engedi be a kórházakba, egyrészt azért, mert ezzel azt sugallják, ha beengednék őket, akkor valójában nem az igazságot kommunikálnák. És ez szerinte nagyon nincs rendben. Másrészt, ha a sajtó bejutna a koórházakba, akkor „az emberek látnák, hogy ez a betegség miről szól”, nem feltétlenül csak úgy, ahogy Müller Cecília meg a többiek láttatni szeretnék.

Arra a kérdésre, hogy mi van odabent, mi a valóság a kórházakban, Zacher Gábor így felelt:

„Az, hogy emberek meghalnak, az, hogy embereken nem tudunk segíteni, az, hogy gép van, az, hogy az emberek hihetetlen módon fáradtak. Hát én most idézőjelben csak olyan 34-35 órát dolgoztam most, de azt kell, hogy mondjam, hogy például holnap megyek vissza reggel, és azért most ez már egy éve zajlik így.”

A Szabad Európa podcastja itt hallgatható meg.

Annak, aki a koronavírus-járvány miatt nem tudja határidőben teljesíteni bevallási, beszámolási és adófizetési kötelezettségét, és kérelmezi a késedelmes teljesítést, azt is kérnie kell az adóhatóságtól, hogy töröljék a felszámított késedelmi pótlékot.

Zivatarveszély miatt az ország déli részén több területre másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután. Heves zivatarok, és akár jégeső is kialakulhat.