Vonattal rémálom a Szombathely-Csorna-Budapest útvonal

Ezen az útvonalon egyszerre két pályafelújítás is zajlik, emiatt kétszer is járművet kell váltaniuk az uazóknak. 

2023. október 2., 07:27

Szerző:

Szeptember 29-től felújításba kezdett az itteni vonalért felelős Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt, ezért itt Szombathelytől Csornáig busszal közlekedhetnek csak, azonban Csornán vonatra ülhetnek Tatabányáig – itt pedig megint buszra kell váltaniuk, mivel a MÁV szeptember közepétől elrendelte a Budapest-Tatabánya-Győr vasútvonal Biatorbágy és Szárliget közötti, veszélyesen rossz állapotú szakaszának felújítását – számol be a Népszava. 

A A Szombathely és Budapest közötti vonal elején és végén lévő két szakaszt egyszerre újítják. A tervek szerint várhatóan december közepén fejezik be a munkálatokat. 

A lap megkereste a GYSEV-et, akik közölték, a felújítást több éve tervezték, és erről tájékoztatták a MÁV-ot is. A MÁV azt írta:„A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán bevezetett vágányzár időpontjának kiválasztása során az üzembiztonsági szempontok kerültek előtérbe. A menetrendszerűség mihamarabbi visszaállítása csak a vágányok felújításával valósítható meg, ezért a lehető leghamarabb el kellett kezdeni a munkálatokat”. 

Hozzátették: „A szokásos tervezési gyakorlattól eltérően, most nem volt idő a vágányzárak összehangolására, azonban a vonatok közlekedése során igyekszünk olyan megoldásokat találni, melyek az utazók számára a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: ANP MAG / ANP via AFP)

 

09:38

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.