Vona Gábor szerint a Jobbik soha nem volt cigányellenes, antiszemita vagy rassszista párt

De ő kész bocsánatot kérni.

2017. augusztus 14., 17:01

Szerző:

Cuki néppárti interjút adott Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ATV-nek, amelyben gyakorlatilag letagadta a pártja múltját. Szerinte volt néhány „rossz mondat és félrecsúszott folyamat”, de ami a cigányellenesség, az antiszemitizmus és a rasszizmus vádját illeti, a párt csak „építő” szándékkal vetett fel problémákat.

Fotó: Népszabadság-archív / M. Schmidt János

Bár az ATV újságírója a Jobbik több minősíthetetlen megnyilvánulását is felidézte Toroczkai László ásotthalmi polgármester húzásaitól kezdve addig, hogy Kulcsár Gergely jobbikos képviselő beleköpött a holokausztnak emléket állító Duna-parti vascipőkbe, és addig, hogy a Gyöngyösi Márton 2012-ben még listázni akarta a zsidó származású országgyűlési képviselőket, a pártelnök ezt azzal rázta le, hogy a Jobbik változik, ő a jelenre és a jövőre koncentrál, Toroczkainak pedig megmondta, hogy nem ért egyet a muszlim- és melegellenes – nem mellesleg pedig az alkotmányba ütköző – intézkedéseivel. Azt, hogy Toroczkait nem zárják ki a Jobbikból, úgy magyarázta, hogy egy néppártban sokféle vélemény megférhet egymás mellett. Ettől függetlenül – fűzte hozzá – ő hajlandó bocsánatot kérni  mindenkitől, akit ő vagy a pártjából bárki esetleg megbántott. Azt elfelejtette megemlíteni, hogy nemrég úgy nyilatkozott, Budapest főpolgármestereként betiltaná a melegfelvonulást, amelyet provokációnak tart.

Az interjúban Vona Gábor elmondta azt is, hogy Simicska Lajossal kétszer beszélgetett, hogy az, amit Orbán Viktor illiberális demokráciának hív, az a demokratikus intézményeknek a tagadását jelenti, és hogy korábbi felszólításának megfelelően hajlandó kiállni a miniszterelnökkel egy nyilvános vitára úgy, hogy mindkettejükre hazugságvizsgálót kötnek. Szerinte az ellenzéki pártok közül csak a Jobbiknak van esélye arra, hogy 2018-ban leváltsa és elszámoltassa a Fideszt. Adu ász – dokumentum vagy információ –, amellyel Orbánt megbuktathatná nincs a kezében, de ha lesz, azt azonnal a nyilvánosság elé fogja tárni.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.