Volt uniós biztos: Orbán Viktor ferdít az uniós pénzek csúszásáról

Andor László szerint nem igaz, hogy „jogi huliganizmussal áll szemben” Magyarország. 

2021. július 17., 07:47

Szerző:

Andor László volt uniós biztos szerint nem azért került parkolópályára Magyarország az uniós pénzek folyósításában, mert elfogadta a sokak által vitatott pedofilellenes törvény. A közgazdász az ATV Híradójában fejtette ki, hogy a két dolgot külön kell kezelni, hiszen koronavírus miatt nyújtható mintegy 2500 milliárd forint támogatást csak azért kapják később a magyarok az Európai Uniótól, mert egy sor kritériumnak kell megfelelni. Ezek elbírálásában pedig nincs egyedül az ország. 

„Magyarország nincs még egyedül azzal a lemaradással, amit most már zavarónak érzékelünk. De ez nincs összefüggésben azzal, hogy esetleg párhuzamosan futna a kötelezettségszegési eljárás. Itt arról van szó, hogy

mennyire találják meggyőzőnek a benyújtott programok célszerűségét, jogszerűségét az intézményrendszer megbízhatóságát.”

– hangsúlyozta Andor László volt uniós biztos, aki ezt a magyar miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjúja után mondta.

Ahogy arról mi is írtunk, Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban elmondta: összefüggést látott a magyaroknak szánt helyreállítási alap csúszása és a június 15-én elfogadott pedofiltörvény elfogadása között. A miniszterelnök szerint ugyanis azt, hogy az Európai Bizottság elindította a kötelezettségi eljárást Magyarország ellen nemcsak szégyenteljesnek, hanem „jogi huliganizmusnak” is nevezte.

„Visszafogottan próbálom minősíteni. Tehát először is egy jogi huliganizmussal állunk szemben. Tehát tényleg… Ez egy randalírozás.”

– így kommentálta Orbán Viktor, hogy Magyarország ellen a héten kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság. A kormányfő szerint ezzel az Európai Unió tagállami hatáskörbe akar belenyúlni.

„Másrészt szégyenletesnek is tartom. Ha már a Bizottság elnök asszonya így minősítette a magyar törvényt, akkor azt kell mondanom, hogy a bizottság álláspontja szégyenletes" – tette hozzá Orbán. Magyarország 2500 milliárd forint támogatást kaphat a koronavírus-válság utáni helyreállítási alapból. Ennek az összegnek a többségét egészségügyre, fenntarthatóságra és oktatásra költené a kormány.

(Kiemelt kép illusztráció: Orbán Viktor Facebook-oldala)


 

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.