Völner-botrány: A mentelmi bizottság összehívását kérik

Különben az ünnepek miatt csúszni fog a döntés.

2021. december 8., 13:59

Szerző:

A Párbeszéd kezdeményezi, hogy Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium lemondott államtitkárának az ügyében hívják össze az Országgyűlés mentelmi bizottságát.Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Völner Pál csak a miniszterhelyettesi és az államtitkári posztjáról mondott le, a képviselői mandátumáról azonban nem.


„Amíg nem függesztik fel a képviselő mentelmi jogát, addig nem indulhat ellene büntetőeljárás. Ha ezen a héten nem ül össze a bizottság, akkor a jövő héten a parlament plenáris ülése nem dönthet a felfüggesztésről, a karácsonyi szünet miatt pedig több hónapot is csúszhat a döntés” 

– hívta fel a figyelmet Kocsis-Cake Olivio. A Párbeszéd képviselője szerint vizsgálni kell Völner Pál közvetlen felettesének, Varga Juditnak a felelősségét is, mert az igazságügyi miniszter „nagyon megbízott” a lemondott államtitkárban. Úgy fogalmazott: az esetet a büntetőeljárásban fel kell tárni Völner Páltól, Varga Juditon át „egészen a miniszterelnökig, hiszen ő is érintett, ő is tudhatott már erről az ügyről régóta”.

Arról korábban beszámoltunk, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. A Központi Nyomozó Főügyészség folyamatban lévő nyomozása során merült fel a gyanú, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

Völner Pál jogi képviselője aznap közölte: ügyfele kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről. Az ügyvédi iroda közleményében az áll: „Völner Pál nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

 

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.