Vizsgálat indult a gyógypedagógiai intézményekben a méltatlan körülmények miatt

A Pedagógusok Szakszervezete október közepén kezdeményezett átfogó szakmai vizsgálatot, miután egyre több újságcikk jelent meg az intézmények lesújtó állapotáról.

2023. november 22., 10:22

Szerző:

Vizsgálatot indított az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményekben (EGYMI) – írta meg a Népszava. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) október 13-án kezdeményezett átfogó szakmai vizsgálatot az alapjogi biztosnál, miután a szakszervezethez több jelzés érkezett a sajátos nevelési igényű, köztük tanulási vagy magatartási nehézségekkel, különböző fogyatékosságokkal élő és autista gyerekekkel foglalkozó intézmények rossz állapotáról, méltatlan körülményekről és szakemberhiányról.

Mint arról a lap korábban többször is beszámolt, méltatlan körülmények között, bűzben, romos helyiségekben élnek a gyerekek az EGYMI intézményeiben. Az egyik gyógypedagógus úgy nyilatkozott, „hol vendéglátós vagyok, hol takarítónő, hol nővér vagy bármi más, csak nem gyógypedagógus, elsősorban azért, mert kevesen vagyunk”.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás az ombudsmantól azt várja, tárja fel, ha egy-egy intézményben nem megfelelőek a személyi feltételek, a felszereltség, az épületek állapota, biztosítva van-e a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek alapvető joga a minőségi oktatáshoz, fejlesztéshez, a hiányosságok miatt pedig állapítsa meg a fenntartók, illetve az állam felelősségét. Hozzátette: tudja, hogy egy átfogó vizsgálat sok időt vesz igénybe, ugyanakkor a problémákra sürgősen megoldást kell találni, mert ezeknek a gyerekeknek most van szükségük hozzáértő szakemberekre, fejlesztésekre, méltó körülményekre, nem pedig évek múlva.

A PSZ elnöke azt is elmondta, tudnak olyan intézményről, ahol megpróbálták „elővenni” azokat a dolgozókat, akik jelezni merték a problémákat a szakszervezetnek.

Az ombudsmani hivatal a részletekről és az eredményekről a vizsgálat lefolytatását követően ad tájékoztatást.

  (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó. ljgrafix via Pixabay)

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.