Vizsgálat indult a gyógypedagógiai intézményekben a méltatlan körülmények miatt

A Pedagógusok Szakszervezete október közepén kezdeményezett átfogó szakmai vizsgálatot, miután egyre több újságcikk jelent meg az intézmények lesújtó állapotáról.

2023. november 22., 10:22

Szerző:

Vizsgálatot indított az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az egységes gyógypedagógiai módszertani intézményekben (EGYMI) – írta meg a Népszava. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) október 13-án kezdeményezett átfogó szakmai vizsgálatot az alapjogi biztosnál, miután a szakszervezethez több jelzés érkezett a sajátos nevelési igényű, köztük tanulási vagy magatartási nehézségekkel, különböző fogyatékosságokkal élő és autista gyerekekkel foglalkozó intézmények rossz állapotáról, méltatlan körülményekről és szakemberhiányról.

Mint arról a lap korábban többször is beszámolt, méltatlan körülmények között, bűzben, romos helyiségekben élnek a gyerekek az EGYMI intézményeiben. Az egyik gyógypedagógus úgy nyilatkozott, „hol vendéglátós vagyok, hol takarítónő, hol nővér vagy bármi más, csak nem gyógypedagógus, elsősorban azért, mert kevesen vagyunk”.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás az ombudsmantól azt várja, tárja fel, ha egy-egy intézményben nem megfelelőek a személyi feltételek, a felszereltség, az épületek állapota, biztosítva van-e a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek alapvető joga a minőségi oktatáshoz, fejlesztéshez, a hiányosságok miatt pedig állapítsa meg a fenntartók, illetve az állam felelősségét. Hozzátette: tudja, hogy egy átfogó vizsgálat sok időt vesz igénybe, ugyanakkor a problémákra sürgősen megoldást kell találni, mert ezeknek a gyerekeknek most van szükségük hozzáértő szakemberekre, fejlesztésekre, méltó körülményekre, nem pedig évek múlva.

A PSZ elnöke azt is elmondta, tudnak olyan intézményről, ahol megpróbálták „elővenni” azokat a dolgozókat, akik jelezni merték a problémákat a szakszervezetnek.

Az ombudsmani hivatal a részletekről és az eredményekről a vizsgálat lefolytatását követően ad tájékoztatást.

  (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó. ljgrafix via Pixabay)