Világszám: vitézzé avathatják a Szovjetunió hősét

Többek között Farkas Bertalan volt űrhajóst, a Szovjetunió hősét is tagjai körébe fogadja a Vitézi Rend, áll közleményükben.

2022. szeptember 19., 18:44

Szerző:

A hagyományokhoz híven idén is „éves, nagy vitézavatásra” készül a Horthy-kor egyik félkatonai intézményét feléleszteni kívánó, rendszerváltás óta aktív Vitézi Rend.

Közleményükben az áll: „a Vitézi Rend életében a vitézavatás a legjelentősebb esemény, mivel ekkor kerülnek soraink közé, az új tagjaink. Külön kiemelendő, hogy a Vitézi Rend tagjai között több kiemelkedő személy is található, akik tovább öregbítik Rendünk hírét.

Igen nagy öröm számunkra, hogy ezen személyek listája további kettő személlyel bővül, ugyanis vitézavatásunkon avatásra kerül Farkas Bertalan nyá. dandártábornok, magyar űrhajós, illetve Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező, a Nemzet Sportolója.”

Ugyan a Vitézi Rend tájékoztatójából kimaradt, de ismert, hogy Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós Valerij Kubaszov szovjet kozmonautával történt utazása után, 1980 június 30-án a Szovjetunió Hőse és a Lenin-rend kitüntetéseit is átvehette. Így Farkas Bertalan lehet az első Szovjetunió hőse érdemrenddel kitüntetett, akit egyben vitézzé is avatnak majd.

(Kiemelt kép: Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok, kutatóűrhajós nyilatkozik a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitóján a Hotel Hiltonban 2021. november 1-jén. MTI/Kovács Attila)