Kilép a Vitézi Rendből Mága Zoltán

Kilépett a Vitézi Rendből Mága Zoltán csütörtökön. A hegedűművészt szombaton avatták vitézzé, és emiatt számos bírálat érte. "Szándékommal éppen ellentétes hatást értem el" - írta lapunknak elküldött közleményében.

2012. szeptember 27., 19:37

Mága Zoltán tagsága a Horthy Miklós által alapított Vitézi Rendben akkora felháborodást keltett, hogy már vasárnap hosszú nyílt levélben válaszolt az őt ért vádakra.

A roma hegedűművészt csütörtökön közleményben jelentette be kilépését a Vitézi Rendből: "Nem voltam elég körültekintő döntésem meghozatalakor, és szándékommal éppen ellentétes hatást értem el. Akaratomon kívül sok ember érzékenységét - köztük a családomét is - megbántottam, ezért minden körülményt mérlegelve, úgy döntöttem, hogy a mai nappal kilépek a Rendből".

A hegedűművész szerint az elmúlt években sokan megkeresték, hogy álljon egy-egy jó ügy mellé, és ezekre sosem mondott nemet. "Ma már tudom, hogy legalább egyszer, most ezt biztosan meg kellett volna tennem" - közölte hozzátéve, hogy nem keres mentséget a történtekkel kapcsolatban.

"A Vitézi Rend tagjait sem szeretném megbántani, de szeretném, ha döntésemet mindenki megértené és tiszteletben tartaná, elfogadná azt a gondolatot, amit Kosztolányitól idézek: ki senkié sem, az mindenkié" - zárul Mága közleménye.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.