Újabb tévés vita körvonalazódik, ezúttal az ATV jelentkezett be a jelöltekhez

Tovább pezseg a magyar politikai élet: a politikusok a választókért, a médiumok a jelöltekért versenyeznek, hogy náluk vitázzanak.

2024. május 16., 15:11

Szerző:

A vita Karácsonnyal vagy Karácsony nélkül, de az ATV-n akkor is meg lesz rendezve – közölte cikkében a Telex. A lap szerint ez azután derült ki, hogy Karácsony Gergely kommunikációs igazgatója az ATV-nek küldött válaszában azt írta, hogy bár nagyra értékelik az ATV munkáját, Karácsony Gergely mégsem venne részt a főpolgármester-jelölti élő vitaműsorukban. A levél szerint a jelenlegi főpolgármester „fontosnak és hiánypótlónak tartja, hogy az ATV választási viták megrendezésével segíti nézői eligazodását”, de ő már igent mondott arra, hogy a Partizán vitaműsorában szerepeljen május 31-én. Emellett pedig nem tartaná szerencsésnek, ha több főpolgármester-jelölti vita is lenne. Hogy miért, arra azt írták, hogy senki nem tudja garantálni, hogy az FVB által nyilvántartásba vett négy főpolgármester-jelöltből hányan vállalnak valóban vitát a Partizán műsorában és másutt. Karácsonyék ezért nem akarnak a jelöltekről hamis látszatot kelteni, így most úgy látják hitelesnek, hogy egy vita legyen, az, amelyikre a főpolgármester élő műsorban mondott igent. 

Karácsony Gergelyék döntésére ma Vitézy Dávid is reagált. A szintén a főpolgármesterségért harcba szálló egykori BKK-vezér közölte:

Az ATV új vitát szervez, miután Karácsony Gergely megfutamodott a csatorna főpolgármester-jelölti vitájától tegnap. Most listavezetői vitát kezdeményeztek, arra tekintettel, hogy listás választás is lesz az új szabályok szerint a fővárosi közgyűlésben.

Az LMP főpolgármester-jelöltje bejegyzésében azt írta, a listavezetői vitára az ATV rajta kívül meghívta Baranyi Krisztinát (MKKP), Donáth Annát (Momentum), Grundtner Andrást (Mi Hazánk), Karácsony Gergelyt (DK-MSZP-Párbeszéd), Magyar Pétert (Tisza Párt) és Szentkirályi Alexandrát (Fidesz). A vitát május 26-án tartanák.

Minden a vita körül forog

Az elmúlt hetekben komoly fennforgás alakult ki a politikai vita intézményével kapcsolatban. Történt ugyanis, hogy bár Magyar Péter kijelentette, hogy a közmédia által szervezett vitaműsorban szeretne megmérkőzni a többi párt listavezetőjével, amire a közmédia kategorikusan nemet mondott. Majd később állítólag a DK ráhatása miatt visszakoztak, jelezvén, hogy megszervezik az adást, melyre minden listavezetőnek meghívót küldenek. Azt ugyanakkor levelükben nem közölték, hogy a vitát

  • mikor, milyen idősávban és hol szerveznék meg;
  • élő, egyenes adásban közvetítenék-e azt;
  • lesznek-e nézők, és ha igen, ki hívja őket;
  • ki lesz a moderátor;
  • hogy milyen formátumban képzelik el a vitát, hányan lesznek pontosan, hány kérdés lesz, mennyi idő lesz egymás felvetéseire reagálni, egyáltalán reagálhat-e bárki a másik mondandójára.

Magyar Péter jelezte is, hogy amíg nem kap ezekre kielégítő választ, addig ő biztosan nem megy el a vitára.

(Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)