Olyan vírustagadó kapott orvosi díjat, aki ellen kamarai eljárás is indult

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat kapott az a dr. Tamasi József, aki a koronavírus-járvány egyik legismertebb hazai konteós alakja.

2023. május 9., 13:18

Szerző:

Dr. Tamasi József, aki a koronavírus-járvány egyik legismertebb hazai konteós alakja volt dr. Gődény György, Lenkei Gábor és Pócs Alfréd mellett, Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat kapott. A díjat bármelyik Magyarországon praktizáló orvos megkaphatja, akit jelölnek, majd megszavaznak a páciensei. A díj félmillió forintos honoráriummal jár. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elhatárolódik Dr. Tamási Józseftől, sőt 2020. április 12-én Nagy Marcell MOK titkár etikai eljárást is kezdeményezett ellene. A koronavírus-járvány elleni védekezési feladatokat relativizáló, megkérdőjelező kijelentései és videómegosztásai miatt idézést is kapott rémhírterjesztésért ő és Gődény György is a MOK kezdeményezésére, – írja a Telex. 

Tamasi rendszeresen szembehelyezkedik a gyógyszeriparral, mégis elfogadta a Goodwill Pharma díját. Az orvos járvány alatti tevékenysége pénzügyi hasznot hozott neki. A Political Capital kutatása mutatott rá, hogy a vírusszkeptikus „orvoscelebek”, azaz az Orvosok a tisztánlátásért tagjai hogyan profitáltak a vírus- és oltástagadásból. Az Orvosok a tisztánlátásért csoport tagjai közös oldalukon egyébként pénzügyi támogatást is kérnek, az oldal fenntartója és a pénzügyi támogatás fogadója pedig az a Caraka Alapítvány, amelynek címe megegyezik Tamasi cégének bejegyzett címével. Eközben Tamasi rendszeresen szólal fel az online pénzhasználat ellen, mert szerinte ez is az új világrend felé terelés – ennek fényében érdekes, hogy az alapítvány online pénzügyi támogatásával nincs problémája.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat a Goodwill Pharma gyógyszeripari vállalat Egészségért Közhasznú Alapítványa ítéli oda minden évben egy szakmai zsűri és a közönségszavazás alapján. A Telex megkérdezte azAlapítványt arról, nem tartják-e problémásnak, hogy egy etikai eljárás alá vont, a koronavírus-járvány idején kifejezetten oltás-, sőt vírustagadó orvos is a díjazottak között van. Az alapítványi titkárság azt válaszolta, hogy „a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány nem áll kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamarával. Úgy fogalmaztak, hogy  az „Alapítványunknak nem tiszte állást foglalni a Magyar Orvosi Kamara eljárása, döntése kapcsán.”

(Kiemelt képünön az Orvosok a tisztánlátásért közösség. Balról jobbra Lenkei Gábor, Tamasi József, Pócs Alfréd és Gődény György. Fotó: Dimény András)