Videón mutatjuk, milyen tankokat gyártanak százával Zalaegerszegen

A gyártó, a német Rheinmetall azt ígéri, 2024-ben megkezdődik az új katonai járművek leszállítása a Magyar Honvédségnek.

2023. augusztus 7., 18:15

Szerző:

Hamarosan sorozatgyártásra állítja át a zalaegerszegi üzemét a Rheinmetall – értesült a Világgazdaság. A német hadiipari vállalat a Rheinmetall, a Magyar Honvédség számára jövő évtől szállít le a harckocsikat.

A Rheintal több szálon is kötődik a magyar gazdasághoz. Ugyanezzel a hadipari vállalattal kötött szerződést a Magyar Honvédség, amely alapján 2024-2025-ben több százmillió értékű öngyilkos drónokat szállítanak le Magyarországnak. A Rheinmetall, a 4iG és AG közös magyar informatikai leányvállalatot is alapított, így a Rheinmetall a magyar informatikai és telekommunikációs szektorban is jelentős szerepet tölt be. 

A német hadiipai vállalat arról posztolt Instagram oldalán, hogy 163 Lynx IFV épül a Rheinmetall új zalaegerszegi üzemében és Németországban építi az első 46 Lynxet, illetve még 9 Bergepanzer 3 Büffel (BPz 3) műszaki mentő harckocsit.

A bejegyzés kiemeli, hogy Magyarország gyalogságiharcjármű-képessége növekedni fog, miután a cég folytatja beszállításait a magyar honvédségnek. Ezzel összefüggésben jelezték, hogy a zalaegerszegi Lynx-gyárban küszöbön áll a sorozatgyártás, az előszériás gyártás a végéhez közelít az üzemben.

Rheinmetall Lynx IFV-je tűpontos pontossággal csap le célpontokra. A 30 mm-es Mk30-2 gépágyú, mind a 0,50-es nehézgéppuskával felszerelt Main Sensor Slaved Armament (MSSA) egyszerre hat független célpontra képes lőni.

A Rheinmetall-lal még 2020 őszén szerződött a Honvédelmi Minisztérium több mint kétmilliárd euró, mintegy 800 milliárd forint értékben.

60 milliárd forintból Zalaegerszegen jött létre a gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem, ötszáz új munkahelyet teremtve. 

A Rheinmetall Várpalotán is épít lőszergyárat. A gyártóépület, a raktárak, valamint az irodaépület tartószerkezetei el is készültek. A Rheinmetall AG és az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. közös projektjét a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. (RHM Zrt.) vegyesvállalat fogja üzemeltetni. Maga a termelés 2024 negyedik negyedévében indul.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Ukrajnában is tankgyárakat épit a Rheinmetall.

(Kiemelt képünkön: A Rheinmetall logója a Rheinmetall düsseldorfi épületén. Fotó: David Young / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

November elején Lázár János építési és beruházási miniszter elbocsátotta Hana Dellemant, a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vezérigazgató-helyettesét, az ausztriai kirendeltség vezetőjét. Az osztrák szaktárca akkor azt közölte, hogy Hana Dellemannt érdemi indoklás nélkül távolították el posztjából, ezért jogi útra szeretnék terelni az ügyet  – emlékeztet az RTL Híradó.