Nagy a kockázat: veszélyes hal szaporodhat el a Balatonban

Veszélyes hal bukkant fel a Balatonban, megjelenése jelentős kockázatot jelenthet. 

2024. augusztus 6., 14:01

Szerző:

Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapján azt közölte, hogy az elmúlt évtizedekben végzett halbiológiai vizsgálatok az amurgéb megjelenését és terjedését igazolták a Balaton nyugati és déli vízgyűjtőjén. Magának a tónak a területéről még nem sikerült igazolni a faj előfordulását. 

Ekkor fedezték fel először 

Mint írtják 2016 tavaszán kezdték meg az egyes befolyók, valamint a Balaton és a Kis-Balaton parti zónájában található élőhelyek tízlábú rákokra és halakra vonatkozó rendszeres faunisztikai vizsgálatait. A Balatonon végzett mintavételek során az amurgébet először 2017. május 17-én sikerült kimutatni a Keszthelyi-öbölben, a Zala folyó torkolatától északra. 

Újabb észlelés 

A 97 mm standard testhosszú nőstény egyedet csalizott rákvarsával sikerült megfogni. Ezt követően 2018. október 27-én elektromos halászgéppel egy 58 mm hosszú egyed került elő. A faj következő észlelése 2023. november 14-én történt, ekkor egy 49 mm és egy 53 mm-es egyedet sikerült egyenáramú elektromos halászgéppel a Zala torkolattól északra található nádasban megfogni – közölték. 

Jelentős kockázat 

Bár a tó területén még nem igazolták az előfordulását, viszont nem kizárt, hogy életmódjából adódóan a faj a zárt nádasokban, az alig pár centis vízben képes lehet idővel elterjedni a tó területén. Megjelenése azonban jelentős kockázatot jelent a Balton parti zónájának élővilágára nézve, továbbá a tó egyes északi befolyóiban és a Lesence-nádasmezőn található lápi pócok (Umbra krameri) állományára – olvasható a közleményben. 

Aligátorteknős a Balatonban 

Amint azt portálunk is megírta július elején veszélyes állat fenyegette a fürdőzőket a Balatonnál. Egy horgász éppen egy a Balatont és egy kisebb tavat összekötő vizesárokból próbálta kivenni a horgászáshoz ideális csalinak számító, apró, sneci néven ismert halak fogásához használt hálóját, amikor arra lett figyelmes, hogy egy aligátorteknős is bekerült a hálóba. Ez az állat eredetileg az Egyesült Államokban, illetve Kanadában őshonos, és nem egy átlagos teknősfajról van szó, ugyanis kifejezetten agresszív fajta, amely a harapásával komoly sérüléseket is okozhat, és nem fél megtámadni az embert sem. A 20 centiméteres páncélzattal rendelkező aligátorteknős Balatonőszöd és Balatonszárszó között került elő – minden valószínűség szerint a felelőtlen tulajdonosa engedte a tóba.

(Kiemelt képünk forrása Magyar Haltani Társaság, Facebook)

17:41

Kedden is marad az országban az őszi időjárás. S bár nap közben egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de azért maradnak tartósan borult tájak.