Már a bejelentés előtt kiszivárgott a választások időpontja?

Az NVI állítja: csak tippeltek. 

2022. január 11., 18:41

Szerző:

Még ki sem írta Áder János a választások időpontját, a választási iroda készített egy kézikönyvet az időpontokkal.

Kedden reggel meg is jelent egy bejegyzés a Számoljunk együtt civil szervezet Facebook-oldalán. Ez állt a borítón:

„Választási füzetek 210/1., Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére 2022. április 3.”

A bejegyzés természetesen már nem elérhető, de Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért politikusa lementette a borítóját, és posztolt is az anomáliáról.

 A Telex megkérdezte a Nemzeti Választási Irodát, honnan tudják, mi a választás hivatalos időpontja. Azt válaszolták, hogy a Nemzeti Választási Iroda minden választást megelőzően elkészíti az úgynevezett választási füzeteket, mellyel a szavazatszámláló bizottságok és a választási eljárás lebonyolításában részt vevő szervek munkáját segíti.

„Ezek tervezete minden esetben a választások – vonatkozó jogszabályok alapján kiszámítható – első lehetséges időpontjával, azaz április első vasárnapjával számol, mely az idei esztendőben április 3-a”

– reagált az iroda.

Azt is hozzátették, hogy a kiadvány jelenleg nem nyilvános és nem végleges, a füzet tervezetét az NVI az előkészületek részeként küldte meg szakmai egyeztetés céljából néhány érintettnek. „A megjelenés a füzet véglegessé válása után, a kitűzést követő hetekben várható. Ez bárki számára elérhető és megtekinthető lesz a valasztas.hu oldalon, ahol most is olvashatók a korábbi választásokra készített kiadványok” – olvasható az NVI válaszában.

A lap kereste a Számoljuk együtt mozgalmat is, hogy megtudja: ha valóban a 2022-es választási füzetek borítóját posztolták, akkor miért tették közzé az államfő bejelentése előtt, és miért távolították el azt, de a civil szervezet munkatársa későbbre ígért választ a kérdésre.

(Kiemelt kép: Az országos pártlistás szavazólap levélben történő szavazásra készült mintáját mutatja Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a külföldön élő magyar választók levélcsomagjainak postázásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, az NVI Alkotmány utcai székházában 2018. március 19-én. Fotó: MTI | Máthé Zoltán)

 

 

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács (EiT) csúcstalálkozót lezáró dokumentumot, ami szembe megy a Fidesz-KDNP azon határozatával, amit el akarnak fogadtatni az EU jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán.