Végtaghiányos gyermekek elfogadásáért jelenik meg gyerekkönyv

A könyv nemcsak a végtaghiánnyal élő gyermekeknek íródott, hanem az olvasókat is elfogadóbbá teszi végtaghiányos kortársaik iránt.

2021. július 12., 18:43

Szerző:

A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány tájékoztatása szerint a végtaghiányos gyermekek elfogadásáért jelenik meg gyerekkönyv a 6–10 éves korosztály számára – írja az MTI. A könyvet Kiss Judit Ágnes költő-író írta és a Móra Könyvkiadó gondozásában jelenik meg. A csodabogár című regény azt hivatott megmutatni, hogy a végtaghiánnyal élő gyerekek is ugyanolyan életet élnek, mint testileg ép társaik.

A regény főszereplője Zsófi, akit szülei új iskolába iratnak. Volt osztálytársai sokat csúfolták azért, mert más, mint a többi gyerek. Az új iskolában már az első nap különös dolog történik vele: összeismerkedik egy beszélő bogárral, akit a szekrényében talált.

„Az alapítvány projektjében megvalósuló könyv nemcsak a végtaghiányos gyerekeknek szól, hanem minden olvasót érzékenyebbé, elfogadóbbá tesz a célcsoport iránt”

– közölte az MTI-vel Lévay Petra, az alapítvány ügyvezetője. Hozzátette: a végtaghiányos gyermekek életminőségét nagyban javítja a pozitív önértékelés és a környezet elfogadó viselkedése. 

A csodabogár című regény mellé két óravázlat, illetve két foglalkozásterv is készült, amelynek egy része az alapítvány honlapján lesz elérhető. Az óravázlatokat Peresztegi-Stiller Zsuzsanna készítette, munkáját egy érintett szülő és fogyatékosságügyi szakemberek segítették.

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy 3 év alatti gyerekek és óvodások számára is készül ismeretterjesztő, a testséma fejlesztésére fókuszáló könyv, amely megmutatja, hogy testileg is milyen sokfélék vagyunk. Az óvodásoknak szóló kötethez Az állatkert hőse című mesekönyvet dolgozták át.
Az illusztrációkat középiskolás diákok rajzolták önkéntes munkában.

Lévay Petra azt is elmondta, a végtaghiányos gyerekekben egyfajta szorongást okozhat, hogy egyáltalán nem, vagy csak elvétve szereplői a meséknek. De azáltal, hogy megmutatjuk nekik, hogy ők is részesei lehetnek egy-egy történetnek, és akár főhősei is, növeljük az önbecsülésüket.
A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványt 1988-ban hozták létre végtaghiányos gyermekek szülei.

Az alapítvány célja a végtaghiányos gyermekek testi és szellemi fejlődésének elősegítése az egészséges, boldog felnőtté válás reményében. Munkájukban az érintett gyermekek egészséges testi fejlődését gyógytornával és úszásoktatással segítik, és nagy hangsúlyt fektetnek a sorstársi közösségek megerősítésére is.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.