Végképp eltörölni: nyom nélkül eltemetett egy hírportált a Fidesz médiabirodalma

2019. április 12., 11:26

Szerző:

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) február 11-én jelentette be, hogy másnaptól megszűnik a Vs.hu, de a tulajdonos akkor azt ígérte, hogy az eddigi cikkek elérhetők maradnak. Némi közjáték után azonban mégis eltűnt az oldal és vele együtt a teljes archívuma is, a Vs.hu címet pedig átirányították a szintén a KESMA-hoz, vagyis a Fidesz-közeli médiaalapítvány alá tartozó Origóhoz – írja a 24.hu. A KESMA azonban nem volt hajlandó elmagyarázni a hírportál kérdésére, hogy miért cselekedett így.

A Vs.hu 2013-ban indult, első főszerkesztője a Magyar Narancsnál is megfordult Kerényi György volt. A hírportál tulajdonosa a New Wave Production Kft. volt, amelynek tulajdonosi hátterében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás állt egy Csehországban bejegyzett cégen keresztül.

A hírportál azonban nem kezdett el kormánypropagandát sugározni, témáikban, hangvételükben igyekeztek középre zárni, ám Kerényi György 2014-ben mégis távozott a kiadótól, mert elmondása szerint „másképpen képzelte el a középen állást”, mint a tulajdonos kör. A főszerkesztői székbe ezután Lebhardt Olivér került, majd szakaszosan szinte az összes addig felvett, akár frissen átvett újságírót kirúgták a cégtől.

Ezután számos, a szakmában nagy elismertséggel bíró, független újságírót szerződtettek a Vs.hu-hoz, köztük a kormánypártivá átállított Origóból távozókat, a piacon szokatlanul magas fizetések mellett. A lap utolsó nagy dobása a Századvég-akták nyilvánosságra hozása volt, a 78 ezer oldalnyi dokumentum a Miniszterelnökséggel folytatott közel négyévnyi pereskedés után került a szerkesztőséghez.

Ám hiába tűnt ezáltal a Vs.hu független, releváns médiaterméknek, 2016-ban robbant a bomba: kiderült, hogy a New Wave Production Kft. csaknem 600 millió forintot kapott az MNB alapítványaitól különböző pályázatokra, amelyek mögött papíron valós teljesítés (például könyvfordítás) állt, ám ez nem győzte meg a Vs.hu újságíróit, akik tömegesen mondtak fel, majd Lebhardt Olivér főszerkesztő is távozott.

A Vs.hu azonban mégsem zárt be, amelyek mögött azt az okot lehetett sejteni, hogy az MNB-s pályázati pénzek miatti szerződések okán nem lehetett egyik napról a másikra megszüntetni a kiadót. A tulajdonos azonban azzal magyarázta a működés fenntartását, hogy újságíróképzésre akarják használni a helyet. A hírportál ezután takarék üzemmódban, mindössze két teljes és két félállásban dolgozó újságíróval működött tovább, zömében hírátvételékkel, saját anyagok nélkül. Az impresszumban egyedül Makai József megbízott szerkesztő szerepelt névvel.

Miután megalakult a KESMA, a 2016-tól Száraz István közvetlen tulajdonába került New Wave (amely később megszerezte az Origó tulajdonjogát) az Origóval együtt a Vs.hu-t is felajánlotta az alapítványnak, amely most a jelek szerint nyom nélkül eltüntette az újságot, annak összes korábbi tartamával együtt.