Vasárnap 23 óra előtt tilos nyilvánosságra hozni az EP választás eredményét

Vasárnap 23 óráig nem lehet nyilvánosságra hozni az EP választás eredményeit a Nemzeti Választási Irodának. A pártok delegáltjaira ez a szabály nem vontakozik.

2024. június 8., 12:04

Szerző:

Nem jogsértő, ha a június 9-ei választás napján a szavazóköri eredményeket a jelölőszervezetek közzéteszik még a hivatalos előzetes tájékoztató eredmények megjelenése előtt – írta meg a 24.hu.

Egyetlen európai uniós tagállam sem hozhat nyilvánosságra adatot a szavazókörök zárásáig

A Nemzeti Választási Irodának azonban tilos vasárnap 23 óra előtt nyilvánosságra hoznia az európai parlamenti (EP-) választás előzetes eredményét.

Az EP-választáson egyetlen európai uniós tagállam választási szerve sem hozhat nyilvánosságra előzetes adatot a választásról addig, amíg valamennyi országban be nem zárnak a szavazókörök. Ez legkésőbb Olaszországban, június 9-én este 11 órakor történik meg. A tiltás azonban csak a tagállamok választási szerveire vonatkozik, a pártokra nem.

A pártok delegáltjai valamennyi információra rálátnak és közvetíthetik az eredményeket

Az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek, továbbá az EP-választásra listát állító pártok jogosultak arra, hogy Magyarország több mint tízezer szavazókörébe két-két delegáltat küldjenek. A delegáltak bejelentésére május 31-én 16 óráig volt lehetőség.

A jelöltek és jelölőszervezetek saját megbízottjaikon keresztül meggyőződhetnek a választás tisztaságáról és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Emellett a párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti, így törvényesen hozzájuthat a szavazóköri jegyzőkönyv egy példányához is, vagyis a jelöltek és jelölőszervezetek a delegáltjaikon keresztül közvetlenül követhetik az eredmény megállapítását.

Így tehát nem jogsértő, ha egy jelölt, jelölőszervezet közzéteszi a delegáltjától származó szavazóköri eredményeket, mielőtt az NVI hivatalosan is közölné a választás előzetes eredményét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)