Vásárhelyi Mária: eladták az egyetemeket félig írástudatlan, műveletlen maffiózóknak

A szociológus szerint a kormány megalkuvó módon elárulta Magyarország jövőjét. 

2021. augusztus 29., 10:34

Szerző:

Eladták a magyar egyetemeket félig írástudatlan, műveletlen, hatalom- és pénzéhes maffiózóknak Vásárhelyi Mária szerint. A Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa  szombati Facebook-posztjában kritizálta a magyar kormány oktatáspolitikáját. Vásárhelyi Mária posztjában arra reagált, hogy a Fidesz-KDNP alapítványi kézbe játszotta a magyar egyetemeket, és politikai céllal kiárusítják őket. Ezt szerinte Klebelsberg Kunó sem tette volna soha.

A szociológus azt írta, őszintén reméli, hogy azok a felsőoktatási vezetők, akik most részt vesznek a teljes egyetemi rendszer szétverésében és politikai céllal kiárusítják azokat, csupa kisbetűvel fognak szerepelni a felsőoktatás törtélemében. „Bízom benne hogy még hetedíziglen is úgy fogja őket emlegetni az utókor, mint akik gyáva, megalkuvó módon elárulták hivatásukat, a gondjaikra bízott intézményeket és ezzel Magyarország jövőjét is. Eladták az egyetemeket félig írástudatlan, műveletlen, hatalom- és pénzéhes maffiózoknak, csak azért, hogy megtarthassák hatalmukat és befolyásukat. Csupa áruló, aki nemzedékek sorának tönkretételében működik közre. Ilyet sem Klebelsberg sem Hóman Bálint, de Révay vagy Darvas József sem tett volna soha”  –írta posztjában. 

Korábban írtunk róla, hogy a magyar kormány lényegében újra formálta a felsőoktatási rendszert azzal, hogy alapítványi kézbe került a legtöbb egyetem, köztük a nagy port kavart és nemzetközi hírt is hozó Színház- és Filmművészeti Egyetem is. Legutóbb pénteken kelt szárnyra a hír, hogy a szintén alapítványi kézbe került Szegedi Tudományegyetemen a Mészáros Lőrinc kezébe tartozó Mészáros Csoport is megjelent. A megállapodások célja a cégcsoport szerint „a kutatásfejlesztésen túl a közös termékfejlesztésen át történő gyakorlati képzés biztosítása, valamint a doktori képzés támogatása, megnyitva ezzel a hallgatók számára a sikeres karrierutat.” Erről bővebben itt olvashat.

(Kiemelt kép: Vásárhelyi Mária szociológus beszél a Gyorskonferencia a köztársaságról elnevezésű tanácskozáson, amelyet Göncz Árpád 90. születésnapja alkalmából rendeztek az OSA Archívum épületében. Fotó: Soós Lajos / MTI)