Városházi botrányokról beszélt a főpolgármester-helyettes

Van rá magyarázat, miért állítja Karácsony Gergely főpolgármester, hogy ujja a ravaszon, ha közben nem vétózza meg az atlétikai világbajnokság megrendezését és általában is a kormány által elvártak szerint cselekszik – legalábbis ezt állítja Kiss Ambrus.

2021. december 2., 16:00

Szerző:

Mi van a felszín felett, és mi van alatta

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a média hangsúlyait adottságként kezeli, de tisztában van azzal, hogy a fontos ügyek többségének kitárgyalásától a hallgatók/nézők zöme elaludna. „Ma kikapcsolási faktor lenne, ha hosszan beszélnék a területi fejlesztési operatív programról, hogy Budapest sok pénzt kap, amivel komoly tervei vannak, pedig ez egy valóban lényeges ügy, amihez képest a főpolgármester autója, ami egy buszsávban haladt – anélkül, hogy bagatellizálnám a történteket –, nem tűnik fontosnak. Ami a Városháza döntéshozatali rendszerét érinti, ott kollégákról van szó, nincsenek politikailag ellenérdekelt felek. Nekem az a feladatom, hogy a fókusz a fontos napi ügyeken legyen (…) és ne a nyilvánosságnak akarjak megfelelni.”

A közgyűlési munkával kapcsolatban elmondta: „Azon az elven vagyok, hogy ha van egy érdemi módosítási javaslata a [fideszes] ellenzéknek, akkor azt fogadjuk be, amire volt is példa.” A kormánnyal való együttműködés szólva Kiss Ambrus elmondta: „vannak felszín feletti ütközetek, és vannak olyan egyeztetések, ahol eredményre kell jutni”. Ennek jó példája a 12 milliárdos közösségi közlekedési normatíva és az agglomerációs megállapodás témájában folyó küzdelem. „Az a feladatom, hogy megoldjam ezeket a problémákat.”

„Fizessen még többet a Főváros az agglomerációs közlekedés költségvetésébe”

„A tárca változatlan álláspontja szerint a Fővárosi Önkormányzatnak többet kellene magára vállalnia az agglomerációs közösségi közlekedés finanszírozásából” – idézte a műsorvezető az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményét. Kiss Ambrus válaszában elmondta: november 29-én aláírták a közösségi közlekedés szerződését, így „elhárult az a veszély, hogy a közösségi közlekedés finanszírozás nélkül maradjon”. Az agglomerációs közlekedés finanszírozásáról szól vita (ITM vs. Főváros) kapcsán pedig azt mondta: a főváros eddig is havonta fizette a hozzájárulásként fizetendő összeget, annyi változott, hogy az ITM-mel való egyeztetés során felállítottak egy matematikai képletet, amiből kijön majd egy egyenleg (mennyi a valós fizetési kötelezettség és ehhez képest többet vagy kevesebbet törlesztett eddig a főváros). Ez egy 10 perc alatt megoldható kérdésnek tűnt, ahogy a valóságban – vízivással együtt – sem tartott tovább 14 percnél.

A főpolgármester ujja a ravaszon

Az egyik nap Karácsony Gergely nem vétózza meg az atlétikai világbajnokságot, másnap viszont arról beszél, hogy „ujja változatlanul a ravaszon van”. Arra a kérdésre, hogy ma mi az álláspont, Kiss Ambrus elmondta, a főváros a vétót két esetre lengette be: ha a Főváros nem kapja meg az Egészséges Budapestért Programra ígért 10 milliárd forintot – ez megtörtént –, ha a Fudan-beruházás visszafordíthatatlanná válik, és az állami ingatlanokat átadják a Fudan vagyonkezelő alapítványnak. Ez a vagyonátadás azonban eddig nem valósult meg, de azt nyilvánvalóan nem lehet mondani, hogy biztosan nem fog megtörténni sem holnap sem két hét múlva, ha mégis megtörténne, nem maradna más lehetősége Karácsony Gergelynek, csak a vétó élesítése.

A fővárosi közvilágítás ára

Ezek után Fiala János felidézett egy HVG-től származó információt, miszerint a BKV jövőre több mint 20 milliárd forintot fog bukni az elszálló villamos energia árán, amire Kiss Ambrus azt mondta: forráskritikával kezelné az összeget, mert első ránézésre erősen túlzó, de utánanéz. Budapest közvilágítási rendszerét a BDK (Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.) üzemelteti. 2021 első felében az áram szabadpiaci ára alacsonyabb volt, mint az egyetemes szolgáltatói ár, így a BDK is a piaci áron vásárolt, az év második felében azonban drámaian megugrott a piaci ár – akár 4-8 milliárd forint többletkiadást is jelenthet a fővárosnak –, ezért az a döntés született, hogy az áramot egyetemes szolgáltatóként az önkormányzatok fogják megvásárolni, és fogják tovább adni a közvilágítást üzemeltető cégnek. „Reméljük, nem akadályozza meg a folyamatot a kormányzat. Jogilag körbezárt és rendezett dologról van szó (…), ezzel együtt dönthet úgy a kormány, hogy az egyetemes szolgáltatói áron belül képez egy másik ár-kategóriát, ami csak Budapestre lesz alkalmazandó, abban az esetben megdrágulna az áram”. A főváros a 2022. január 1-jéig tartó átmeneti időszakban fogja megvásárolni a közvilágításhoz szükséges áramot az ELMŰ-től, miután a korábbi szolgáltató, a JAS ZRT. bedőlt, ezt követően pedig, 2022. január 1-jétől belép az MVM egyetemes szolgáltatói körébe, több milliárd forintot spórolva ezzel.

Városháza-gate

A Városháza-történet új fejleménye, hogy Karácsony Gergely szerint „ideje bemutatni ennek a kamuügynek a kreálóit (…) Hamarosan jönnek a részletek...” Ezzel próbál a főpolgármester úrrá lenni a helyzeten? Kiss Ambrus válaszában elmondta: a részleteket illetően nem szpojlerez. December 1-jén a fővárosi vagyonkezelő átadta – a budapest.hu oldalon nyilvánosságra is hozta – az összes fővárosi ingatlaneladás dokumentumát. A rövidesen összeülő vizsgálóbizottság dolga megnézni, hogy szűkítve volt-e az ingatlanpályázatokon való indulás lehetősége. „Arra fognak jutni, hogy annyi szűkítés volt, hogy a bejegyzett cégnek vagy magánszemélynek, aki elindult, a legmagasabb árat kell adnia az összes pályázó közül.” A bizottság dolga ezen felül minél több „érintettet” behívni a hangfelvételeken megszólaló, vagy név szerint említettek közül. Ami a személyes érintettséget illeti, Kiss Ambrus elmondta, ha meghívnák, szívesen elmenne a meghallgatásra.

Fiala a beszélgetés végén megemlítette, hogy ismeri az érzést, amikor az ember tudja, hogy mi az igazság, de nem mondhatja el, Kiss Ambrus vajon ma érti-e, hogy miért keverték a Városháza-ügybe? A politikus válaszában elmondta: érdekelné, de nem olyan naiv, hogy higgyen abban, valaha az okokra teljes mértékben rájöhet. Ennek kapcsán a műsorvezető azt kérdezte: kellett-e változtatnia pályafutása során Kiss Ambrusnak a hivatali protokollján? A főpolgármester-helyettes válaszában elmondta: nem történt változás, elv, hogy nem találkozik befektetői körrel, nem vesz részt titkos egyeztetéseken, nem bonyolít kávéházi találkozókat. „Ez egy közigazgatási szerv, ahol a lehető legtranszparensebben kell a munkát elvégezni."

(Kiemelt képünk: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes háttérbeszélgetést tart a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésének előterjesztéseiről, aktuális kérdésekről 2021. augusztus 27-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)