Varga Judit: kilátástalannak tűnik ma az EU jövője

Az intézmények közötti konfliktus miatt.

2021. augusztus 27., 18:12

Szerző:

Érdekes, hogy miközben Európa jövőjéről kellene konstruktív és építő párbeszédet folytatni, pont az uniós intézmények azok, melyek konfliktusai miatt ma kilátástalannak tűnik az EU jövője – írta Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán péntek délután.

Az Európai Parlament (EP) folyamatos dominanciaharca az Európai Bizottsággal nemcsak politikailag káros, de aláássa az emberek uniós intézményekbe vetett bizalmát is.

A folyamatos versengés és zsarolás most odáig fajult, hogy az EP keresetet nyújtana be az Európai Bizottsággal szemben az Európai Unió Bíróságán. A vágyvezérelt és ideológiákkal átitatott „jogi" vitában az Európai Parlament kissé megfeledkezett a hatalmi ágak szétválasztásáról és a hatáskörök megoszlásáról, melyeknek uniós szinten is működniük kellene.

Az EP azért fenyegeti és azért citálná bíróság elé a bizottságot, mert az a decemberben lefektetett megállapodás szerint nem alkalmazza a jogállamisági zsarolóeszközt Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

„Hogy akarjuk Európa jövőjét építeni, ha pont az uniós intézmények azok, akik totális szereptévesztésben vannak?" – írta Facebook-oldalán Varga Judit.

 

(Kiemelt kép: Varga Judit interjút ad Luxemburgban egy sajtótájékoztató után 2021. június 22-én. Fotó: John Thys / AFP)