Van iskola, ahol a takarítókkal oldják meg a tanórák helyettesítését

A budapesti Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskolában nyolc hónapja nincs informatika tanár, holott több diák is szeretne informatikából emelt szintű érettségit tenni.

2023. december 13., 19:35

Szerző:

Az angolórát az iskolapszichológus tartja, a biológiát a rajztanár tanítja, a gyerekekre a takarító néni vigyáz, informatika- és matektanár nincs, de persze, ahogy a kormány mondani szokta, az oktatásban minden rendben van – derül ki a Házon kívül riportjából. 

Szeptemberben az iskolapszichológus tartotta meg az angolórákat egy kéttannyelvű, jó nevű, budapesti iskolában. Makszimec Diána, aki egy szépségszalonban dolgozik, azt meséli: hét évvel ezelőtt pedig pont az angol miatt íratták a lányukat ode. Csak hát időközben az angoltanárok felmondtak. Az iskolapszichológus meg beszél angolul, ezért jobb híján ő tartotta az órát – olvasható a műsort összefoglaló cikkben.

Mintha már normává válna, hogy „jaj, van diplomád, majd tanítasz valamit” – mondta az egyik megkérdezett pedagógus, aki egy budapesti gimnáziumban tanít. „Aki éppen ráér, az bemegy” – panaszolta. Azt is elmondta: a lánya iskolájában legalább 15 tanár mondott fel az utóbbi időben. Úgy látja, a tanárok teljesen lecserélődtek, egyedül az osztályfőnököt ismeri. Az angoltanárt kölcsönkéréssel próbálja pótolni az iskola, egy nyelviskolából kölcsönöznek két tanárt.

A budapesti Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskolában informatikaoktatás már 8 hónapja nincs és egy ideje matekóra se. Pedig a diákok matematika-informatika tagozatra járnak – hangzik el a riportban. A Közép-Pesti Tankerület vezetője erre azt mondta, „ez egy marketingfogás, mert nincs ilyen, hogy emelt. Tehát gimnáziumban ez egy értelmezhetetlen valami.” A hangfelvételt az egyik szülő juttattatta el a sajtónak. Pedig sok diák terve az volt, hogy informatikából emelt szintű érettségit tesz, mert abból szeretne továbbtanulni, azért jelentkezett épp ebbe az iskolába.

Miskolcon is nyilatkoztak a szülők, szerintük délután már sokszor nincs pedagógus az iskolában. Az egyik megszólaló pedig azt mondta, ahol az édesanyja tanított, ott még tanórákra is beküldték a takarítónőket.

(Képünk illusztráció / Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)