Az önkormányzati ciklus utolsó időközi választásait rendezik meg ma

Alsórajkon polgármestert, Nagykőrösön és Oroszlányban egyéni választókerületi képviselőt választanak. A most megválasztandó polgármesterek és képviselők mandátuma 2024 őszéig szól.

2023. július 9., 08:17

Szerző:

 

Az Országgyűlés a közelmúltban döntött arról, hogy a következő általános önkormányzati választásokig nem lehet helyi önkormányzati és nemzetiségi választást tartani.

A jogszabályváltozás miatt azok az időközi önkormányzati választások még megtarthatók, amelyeknek a kampányidőszaka a törvény hatályba lépését, május 26-át megelőzően már tartott, a többi elmarad. Így a ciklus utolsó időközi választásait most vasárnap rendezik meg.

A Zala vármegyei Alsórajkon azért írtak ki voksolást, mert az eddigi polgármester, a független Neuhold-Marton Nóra Ibolya április 17-ei hatállyal lemondott tisztségéről. A posztért két független jelölt indul, a választói névjegyékben 270-en szerepelnek.

A Pest vármegyei Nagykőrös 4. számú egyéni választókerületének képviselője, Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) április közepén elhunyt. Az időközi választáson a Fidesz-KDNP jelöltje és két független jelölt indul, a választói névjegyzékben mintegy 2500-an vannak.

A Komárom-Esztergom vármegyei Oroszlány 3. számú egyéni választókerületének képviselője, Hermann Istvánné (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület) április 18-án elhunyt. A szavazásra jogosult mintegy 1700 helybéli négy jelölt közül választhat: a posztért indul a Megoldás Mozgalom, az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje és egy független jelölt.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Komka Péter / MTI)