Pánik: vaddisznók tartják rettegésben a helyieket a Balatonnál

Vaddisznók okoznak fejfájást a lakóknak Balatonfenyvesen. 

2024. augusztus 14., 13:03

Szerző:

A helyiek beszámolója szerint egyre többször lehet vaddisznókkal találkozni Balatonfenyfesen. A lakók azt mondják, az állatok nagyon félelmetesek, a napokban pedig egy kutyára is rátámadtak – számolt be róla az RTL Híradó.

Élelmet keresnek

A lakosok elmondták, a vaddisznók korábban a településen kívül, az erdőben voltak, viszont az élelem miatt idővel beszoktak a házak közé. Onnan tudni, hogy jönnek-mennek, hogy több helyen a kerítéseket is felfeszítik. A vadak ráaádásul előszeretettel mennek be az udvarokba is, ahol előszeretettel megdézsmálják a termést.

Van, aki aludni sem tud 

A Híradóhoz egy felvételt is eljuttatott az egyik helyi lakos, amin jól látszik, ahogy az egyik vaddisznó a kicsinyeivel Fenyves utcáin sétál. A videó készítője arról is beszélt, hogy egyszer a lánya éppen a kutyájukkal jött haza, amikor a kapuban vaddisznók állták az útjukat. Mint mondja, ez már többször is előfordult. Az egyik lakó azt mondta, aludni sem tud a vaddisznóktól. 

Nem lehet gyéríteni 

A falu vezetősége már tavaly szervezni kezdte az gyérítést, azonban idén lecsúztak róla, hiába van meg az engedély a nyaralók miatt nem tudnak mit tenni. Az állatokat pedig április és október között nem lőhetik ki, így az idei szezont már feltehetően velük kell végigcsinálni. 

Az anyakocával vigyázni kell  

Az RTL-nek nyilatkozó vadász, Gagyi István szerint viszont nem kell félni a vaddisznóktól, amiket hang kiadásával, például fütyüléssel vagy tapsolással általában el lehet ijeszteni. A vadász azonban hozzátette, a malacokat vezető anyakocákkal érdemes vigyázni, őket nem szabad olyan helyzetbe hozni, hogy fenyegetve érezzék magukat, mert akkor a kicsik védelmében támadsába lendülhetnek. Amennyiben az állat bejut a kertbe és kárt okozott, akkor azt minden esetben az illetékes vadásztársaságnak kell jelezni – derült ki a riportból. 

A riport itt nézhető vissza: 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)