Vácon mínusz kilenc fok volt, de így is több száz ember ment el tüntetni az Orbán-kormány politikája ellen

2018. december 20., 10:20

Szerző:

Szerdán Nyíregyházához és Egerhez hasonlóan Vácon is utcára vonultak az emberek tiltakozni az Orbán-kormány politikája ellen és szolidaritást vállalni a budapesti tüntetéshullám résztvevőivel. 

Fotó: Szarka Zoltán

A városban  mínusz 9 °C fok volt, aminek ellenére a szervezők közlése szerint négyszázan mentek el tüntetni táblákkal, zászlókkal a kezükben.

Fotó: Vácért Lokálpatrióta Egyesület

Ami a felszólalásokat illeti, a tüntetésen felolvasták az ellenzék követeléseit, Matkovich Ilona önkormányzati képviselő, újságíró, a tüntetés szervezője pedig a médiában uralkodó állapotok tarthatatlanságáról, az ellenzékiek üldözéséről, illetve a váci önkormányzati működés visszásságairól beszélt. A demonstráción felszólalt Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa mozgalom nevében, a jobbikos Fehér Zsolt és a párbeszédes Tordai Bence, és felolvasták Beer Miklós váci megyéspüspök üdvözlő levelét is.

A szervezők közlése szerint ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb formátumú politikai demonstrációja Vácon.

Fotó: Vácért Lokálpatrióta Egyesület

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Tegnap 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.