Így tankolunk a hétvégén, örülhet a benzines, a dízeles kevésbé

Ismét változnak az üzemanyagárak. Szombattól kicsit olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj viszont drágul.

2024. október 25., 09:56

Szerző:

Szombaton újabb változás várható az üzemanyagok nagykereskedelmi árát illetően – tudta meg a Holtankoljak. A benzin ára ezúttal 2 forinttal csökken, a gázolaj ára pedig 2 forinttal emelkedik a hétvégén. A következő árakkal találkozhatunk a benzinkutakon a mai napon (2024.10.25-én):

95-ös benzin: 603 Ft/liter

Gázolaj: 599 Ft/liter

Mint arról korábban Holoda Attila is beszámolt egy bejegyzésben, az üzemanyagok ára nem csupán a nyersanyagból, a jövedéki adóból és az áfából áll össze. Bár többnyire ezzel számolnak, ha a hivatalos adatok közléséről van szó, ám a benzin árát más tételek is növelik. Ezek között szerepel például a készletezési díj, az EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) hozzájárulás és a kiskereskedelmi különadó is, amelyek együttesen 4 százalékkal emelik az üzemanyag árát, amelynek így 50,45 százalékra emelkedik az adótartalma. Még ezen felül is számos egyéb díj terheli az üzemanyagokat, így a szakértő szerint ha véletlenül úgy alakulna, hogy 0 forintért tudnánk beszerezni, ideszállítani és finomítani az olajat, akkor is ki kellene fizetni literenként 351 forintot az adók, a különadók és az árrések miatt.

Újabb KRESZ-módosítás jöhet: nagyon sok sofőrt érint

Ahogyan arról beszámoltunk, a szabálymódosítás után nemcsak a frissen jogosítványt szerzett sofőrök jelezhetnék a közlekedés többi résztvevője számára, hogy több türelmet kérnek, hanem az idősebb autósok is. A tervek szerint ugyanis a korosabb sofőrök a KRESZ-módosítás értelmében matricával láthatnák el az autóikat – írta meg a Dívány a 24.hu információra hivatkozva. 

Idős a volánnál 

Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, akkor nemsokára bevezetésre kerülhet az „Idős a volánnál” feliratú matrica. Mint ismert a friss jogosítvánnyal rendelkezők T-betűs matricával jelezhetik, hogy még kezdő sofőrök, az idősek esetében egyelőre konkrét matricakép még nincs, azonban az elképzelések alapján a veszélyjelző táblákra hasonlító piros háromszög alakú matricák lehetnek majd. Fontos kiemelni, hogy a matrica felragasztása nem lesz kötelező senki számára, a dolog önkéntes alapú lesz. 

(Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)