Forintárfolyam – Brutális drágulás várható a benzinkutakon

A forintárfolyam változása megjelenik az üzemanyagok árában és ez most egyáltalán nem jó hír. 

2024. március 4., 07:31

Szerző:

A forintárfolyam és az OPEC döntései befolyásolják, mennyit hagyunk a benzinkutakon. A termelés növelése csökkentheti az üzemanyagok árát, ennek bekövetkezte azonban korántsem biztos. A forint viszont egyértelműen gyengült a dollárral szemben a múlt héten, ami mindenképpen megjelenik, ami rossz hír az autósoknak és végső soron mindenkinek. 

Nincs komolyabb gond, vagy olyan esemény, amit okként hozhatnánk fel a Brent olaj árának emelkedését tekintve. A piac folyamatosan változik, az ár pedig 80-85 dollár között ingadozik, ami teljesen normális. február utolsó hetében 3,5 százalékos emelkedést tapasztalhattunk, a Brent ára 83 dollár fölé kúszott a hét eleji 80 dollárról – írja a Holtankoljak átváltozás-előrejelzése.

Az olajpiac egy újabb OPEC döntésre vár a termelés növeléssel kapcsolatban, amire jó esélyek vannak. Ez rövid távon üzemanyagár csökkenést eredményezne itthon is. Egyes elemzői vélemények szerint nem indokolt a termelés növelés, hiszen a kínai kereslet stagnál, kiugró igények nem mutatkoznak. Viszont az OPEC az alacsonyabb olajárakkal nem adna teret az amerikai palaolaj kitermelőknek, akik 80 dolláros olajár fölött tudnak csak nyereségesen működni.

A következő hét nemcsak az olaj árának emelkedése miatt, hanem a forint dollárral szembeni gyengülésének köszönhetően is üzemanyag ár emelkedést hozhat. A dollárt 363 forint felett jegyezték a hét végén (a hét elején még 359 forint volt).

Mint arról korábban beszámoltunk: pénteken gyengült a forint árfolyam a a péntek reggeli jegyzéséhez képest és a hetet is gyengébben fejezte be a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Szántai Edina/168.hu)

 

 

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.