Utcát neveznének el Budapesten az őrizetbe vett fehérorosz ellenzéki újságíróról

Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy Budapest díszpolgárává avassák az újságírót.

2021. május 27., 19:29

Szerző:

Utcát neveznének el Budapesten a Minszkben őrizetbe vett ellenzéki újságíróról, Roman Protaszevicsről, a Nexta volt főszerkesztőjéről egy Facebookon terjedő kezdeményezés ötletgazdái – írja az Euronews. Kifejezetten az óbudai Virág Benedek utcára gondoltak, ugyanis ott működik a belarusz nagykövetség, így az összes követségi küldeményre írt címzés, illetve a címet viselő irat viselné a letartóztatott ellenzéki újságíró nevét.

A hatályos jogszabályok szerint személyről azonban csak halála után 5 évvel lehet közterületet elnevezni, ám ez alól kivételt képez a személy, aki Budapest díszpolgára. Egy, a bejegyzéshez hozzászóló szerint emiatt díszpolgárrá kell avatni Protaszevicset, egy másik kommentelő szerint hasonlót kellene tenni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus esetében is.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre. A gépen utazott Prataszevics is, akit a leszállás után őrizetbe vettek. 

Prataszevics szülei az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében a Fehérorosz Ház alapítvány varsói székhelyén rendezett sajtóértekezleten csütörtökön. Az ellenzéki blogger apja, Dzmitri Prataszevics elmondta: nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik életét, azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva őt. Nem értesültek barátnője, Szofija Szapega sorsáról sem. A házaspár, féltve biztonságát, a tavalyi fehérorosz elnökválasztás idején távozott Fehéroroszországból Lengyelországba. Fiuk letartóztatása óta egyre több fenyegetést kapnak – mondta el Dzmitri Prataszevics.

A sajtóértekezleten felszólalt Sztepan Pucila, a NEXTA alapítója is, aki szerint Prataszevicsot feltehetőleg kínozzák, és gyógyszereket adnak be neki. „Csak a szankciók menthetnek meg további életeket Fehéroroszországban” – jelentette ki Pucila.

(Kiemelt kép: Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és aktivista. Fotó: Belorusz KGB)