Ungár Péter: Gyurcsány olyan, mint Mózes

Hosszú interjúban árulta el Ungár Péter, hogy mennyire valószínű, indítanak-e főpolgármester-jelöltet Karácsony Gergely ellenében, hogy mi a véleménye Gyurcsány Ferencről, valamint a DK és a Momentum „harcáról”.

2023. október 30., 11:52

Szerző:

Hosszú interjút adott a Válasznak Ungár Péter, az LMP társelnöke, amelyből a nem személyes, családi életére vonatkozó, hanem a politikai szempontból releváns, az ellenzéken belüli mozgásokat, a jövő évi önkormányzati- és EP-választásokra hatással bíró részekből idézünk.

Karácsony nélkül is lehet ellenzéki vezetése a fővárosnak

„Karácsony Gergely vállalt egy programot, amely viszont nem nagyon valósult meg. Ennek nem csak ő az oka, pandémia is volt, a kormány is elvont pénzeket, de azért az hadd ne legyen már a világ fideszbérenckedése, ha megvizsgáljuk, hogy mit tett meg és mit nem, aztán ez alapján hozzuk meg a döntésünket a további támogatásáról. Miért illegitim felvetés, hogy Karácsony Gergely, Veres Pál vagy Mirkóczki Ádám helyett másik ellenzéki legyen? Mi is olyanok vagyunk már, mint a Fidesz, hogy ha egyszer valaki beült egy székbe, akkor azt csak Orbán Viktor, esetleg a Jóisten tudja elmozdítani?

Karácsony Gergely mindkét budapesti mérés szerint annyit tud, mint az úgynevezett ismeretlen ellenzéki jelölt. Sem többet, sem kevesebbet.

Budapest egy Orbánnal szembeni többséget alkotó város. A fővárosiak olyan jelöltet szeretnének, aki ezt leképezi, ezen felül jelentősen nem befolyásolja őket a személy” – válaszolta Ungár arra a kérdésre, hogy tényleg ráindít-e az LMP egy főpolgármester-jelöltet az egykor szintén LMP-s Karácsony Gergelyre. 

„Jó, a helyzet az, hogy haragszom a főpolgármester úrra. Ennek a haragnak van politikai oka is, amit minden egyes alkalommal el fogok mondani, ez pedig az, hogy visszalépett Márki-Zay Péter javára. Vele is sokkal jobb eredményt értünk volna el tavaly, de Dobrev Klárával, meg még Jakab Péterrel is. Utóbbi is fegyelmezettebb politikus Márki-Zaynál”

– fejtette ki Ungár, hozzátéve, hogy szerinte nem fenyget az a veszély, hogy a fővárosnak újból fideszes vezetése legyen, ha nem Karácsony a jelölt. 

Gyurcsány olyan, mint Chagall, a többi ellenzéki politikus szobafestő-mázoló

„Tény, hogy Gyurcsány Ferencről radikálisan megváltozott a véleményem 2010 óta. Úgy, hogy egyébként 2006-ban még kint voltam az összes tüntetésen ellene. Csakhogy az őszödi beszéd a Kossuth Rádióban jött le. Ez lényegi különbség ahhoz a rendszerhez képest, amelyben most élünk. Elképesztő, hogy ezt én, »a Fidesz trójai falova« mondom ki. Tipikus Vásárhelyi Mária-mondat volt ez néhány éve. Most meg már az a divatos ellenzéki állítás, amit Donáth Anna is megírt múlt héten a Válasz Online-ra: hogy Gyurcsány Ferenc egyenlő Orbán Viktor. Ez viszont egyszerűen nem igaz. Gyurcsány Ferenc kormányzása nem volt jó kormányzás, de jogállami rendszer volt. Ez meg most nem az” – válaszolta Ungár a DK-hoz való  látszólagos közeledést firtatói újságírói kérdésre. 

„Az elutasított Gyurcsány léte a Fidesz érdeke. Ön pedig vele repül tandemben, tehát már megint ugyanoda jutunk: a Fidesz szekerét tolja” – szegezett neki kérdésben egy erős állítást Stumpf András Ungárnak, melyre a politikus így válaszolt: „Nyilván, mindig ide, de egyrészt ha megnézzük a többi ellenzékit, azt látjuk, hogy vannak szobafestő-mázolók, meg van Chagall – utóbbi Gyurcsány.

Tetszik vagy sem. Képes lehet összehozni egy választáson esélyes konglomerátumot. Persze vezetni nem vezetheti már az országot. Olyan ez, mint az ígéret földje meg Mózes. Az ő útja addig tart, oda ő már nem léphet be”

– fejtette ki az LMP politikusa, aki sietett elezögezni, hogy a politikai teljesítmény elismerése mellett továbbra is kibékíthetetlen véleménykülönbsége  van a volt miniszterelnökkel: „Ő egy harmadik utas blairista, aki hisz abban, hogy a progresszió működik, hogy az EU és a Nyugat jobb, mint a Kelet. A NATO-val kapcsolatban nincsenek kétségeim – szerintem nekünk rossz, ha az USA világhatalmi szerepe gyengül. Joe Biden nagyon jó elnök, Izraelben és Varsóban is tökéletesen nyilatkozott, nagy baj lenne, ha veszítene. Az amerikai hegemónia lényegesen jobb életet eredményez a magyaroknak, mint a szovjet hódoltság. Ez történelmi tény, nem érdemes vitatkozni róla.

Az EU-val viszont ambivalens a viszonyom. Gyurcsányék azonban az EU-t is kritikátlanul szemlélik, ahogy egyébként Donáth Anna, Márki-Zay Péter vagy az MSZP is így tesz. Ez gondolatilag lényegében egy kör, nekik kellene tehát közös listára menniük 2026-ban.”

A Momemtumban és a DK-ban több a közös, mint ami Donáth Anna hadüzenetéből sejthető

Arra az újságírói közbevetésre, hogy az Ungár által vélt közös platformot a DK és a Momentum között nem igazán látszik alátámasztani, hogy Donáth Anna lényegében hadat üzent a Gyurcsány házaspár pártjának, Ungár úgy felelt, hogy „nem a Momentum vágyai számítanak, hanem a választók vágyai”.

„Látni kell a motivációt: hogy éppen most üzentek hadat a DK-nak, annak oka a Momentum belső konfliktusaiban van, hiszen a DK akkor is éppen ilyen volt, amikor Donáth Anna aláírta velük a közös listát a tavalyi választásokra. A jövő évi önkormányzatival kapcsolatban pedig most is egyeztetnek, azaz a DK-t úgy tartják a hazugság közösségének, hogy közben logót kérnek tőlük több helyen. Csak erről mélyen hallgat a Momentum. Azaz: nem fejti ki az igazság minden részletét. Hát nem ismerős?”

– fejtette ki Ungár, mit gondol a két ellenzéki párt rivalizálásáról. 

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép forrása: Ungár Péter Facebook-oldala)