Ujhelyi István az orosz találkozóról: Szijjártónak egy dolga volt, azt is elbaltázta

Nem volt elragadtatva a külügyminiszter diplomáciai tehetségétől. 

2021. augusztus 24., 15:26

Szerző:

Egyáltalán nem volt elégedett Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti (EP) képviselője Szijjártó Péter diplomáciai tehetségétől. A külügyminiszter korábban már beharangozta, hogy vendégül látja orosz partnerét, Szergej Lavrovot. Az MSZP-s politikus keddi Facebook-posztjában írta meg, hogy nem teljesítette a házi feladatát a magyar külügyminiszter az aznap nyélbe ütött találkozón, mert a kormány azzal, hogy érdemben nem tárgyalt az orosz vakcina Európai Unión belüli elfogadásáról, büszkén asszisztált hozzá, hogy az oroszok destabilizálják az uniót.  

Ujhelyi István posztjában azt írta, Oroszország nyíltan és vállaltan destabilizálja az európai közösséget, a magyar kormány pedig ehhez büszkén asszisztál. „Nem vagyunk orosz gyarmat, mi az Európai Unió tagjai vagyunk és maradunk” – mondta, kiemelve: „A Fidesz-kormány egyik első házi feladata az lett volna a mai találkozón, hogy a magyarok korlátozásmentes, Európán belüli utazása miatt garanciákat követeljen az orosz féltől a Szputynik-vakcina mielőbbi európai engedélyeztetéséhez, de úgy látszik ehhez már nem volt elég bátor a Fidesz”.

A politikus kritikával élt a Debrecenbe tervezett oltóanyag gyárral kapcsolatban is. Azt írta: a településre tervezett oltóanyaggyár előkészítő dokumentumait, szerződéseit és számításait hetekkel ezelőtt hivatalosan kikérte a kormánytól, ők azonban még nem kommunikáltak Ujhelyi Istvánnal az ügyben. Ezzel kapcsolatban külön kiemelte: „Egyre türelmetlenebbül várom”.

Szijjártó Péter augusztus első felében jelentette be, hogy Budapestre fog látogatni az orosz külügyminiszter. A szocialista EP-képviselő az augusztus 24-ei találkozó előnapján, hétfőn felszólította a kormányt, hogy szóljon rá az oroszokra a Szputynik-V ügyében. Az kérte, hogy a találkozót fordítsa a magyarok javára és hassanak az oroszokra: fogadtassák el az orosz vakcinát az Európai Unióval. 

(Kiemelt kép: Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP-Párbeszéd) felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.