„Senki nem szeretne most tűzijátékot” – Újabb városok lesznek csendesek augusztus 20-án

Pécs és Salgótarján után Tapolca és Siófok is lefújta az ünnepi látványosságot. Az indoklás szerint a szomszédban dúló háború és a gazdasági megszorítások idején nincs szükség hasonló pénzszórásra.

2022. július 20., 19:08

Szerző:

Újabb két település számolt be arról, hogy úgy döntöttek: idén nem tartják meg a tűzijátékot augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén. Ezúttal Tapolca és Siófok városvezetése hozta meg a lemondásról szóló döntést.

Dobó Zoltán, Tapolca polgármestere elmondta, a döntés előtt megkérdezték a város polgárait arról, hogy mi legyen a sorsa az augusztusi tűzijátéknak, és szinte egyhangú válasz érkezett: mindenki kihagyná. A polgármester közlése szerint nagyon gyorsan és nagyon sokan reagáltak a kérdésre.

„Tegnap egy érdekes kérdést intéztem a város lakosságához. Kíváncsi voltam arra, hogy figyelembe véve a várható gazdasági és társadalmi nehézségeket, idén költsünk-e tűzijátékra.”

Több, mint 1100 válasz érkezett, és egyértelműen azt mondhatom: senki nem szeretne most tűzijátékot

– mondta a videóban Dobó, hozzátéve, hogy az erre összeget szociális intézkedések formájában, a város lakóira fogják költeni.

 

Siófok polgármestere Facebookon egy sajtóközleményt tett közzé a tűzijátékkal kapcsolatban. Lengyel Róbert is szomszédban dúló háború és az elszálló energiaárak miatt döntött a tűzijáték idei lefújása mellett. A város így közel kétmillió forintot takarít meg, amit óvodai étkeztetés kiegészítésre fordítanak. 

Mint azt korábban megírtuk: Pécs is kihagyja a tűzijátékot. Pécs polgármestere a döntést Facebookon közölte, majd hozzátette, hogy a tűzijátékra szánt összeget a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására költik. Pécs mellett pedig Sümeg és Salgótarján is bejelentette, hogy nem lesz tűzijáték augusztus 20-án.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)