Újabb tanúkat hallgatnak meg kedden a Gyárfás-perben

Folytatódik a tárgyalás Fenyő János médiamágnás meggyilkolásának ügyében.

2021. szeptember 28., 10:09

Szerző:

Gyárfás Tamás cégének egyik igazgatóját, – aki egyben tanácsadója –, is meghallgatják tanúként a Fenyő János médiamogul meggyilkolásával kapcsolatban elindított büntető eljárás keddi tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken, írja a Blikk. A tanút főként a Nap Tévé tulajdonában lévő RTV műsorújság eladásának részleteiről kérdezi a bírói tanács és a vád képviselője.

Az eddigi vallomások szerint Gyárfás Tamás cége annak tudatában adta el az újság kiadási jogát a Fenyő János vezette VICO cégnek, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló közmédia nem fogja meghosszabbítani a kiadási jogokat. Ebből lett konfliktusa a két médiamogulnak.

Továbbá nagyságrenddel nagyobb összegért vette meg Fenyő cége 1993-ban az újság kiadási jogait, mint amennyit a szerződésben előírtak, erről egy tanú szerint a háttérben állapodtak meg a tulajdonosok. A VICO meghallgatott pénzügyi vezetője azt állítja, a szerződésben 20 millió forint szerepelt, ugyanakkor a valós kifizetett összeg 150 millió forint volt. A tanú szerint Fenyő becsapva érezte magát, amiért ennyi pénzt fizetett ki egy olyan termékért, amiről az eladó tudta, hogy a kiadási jogait nem fogják meghosszabbítani. Gyárfás Tamás nem ért egyet ezzel az állítással.

Fenyő János médiamágnást 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki jelenleg is jogerős szabadságvesztését tölti az általa elkövetett gyilkosság miatt. Az ügyészség a jelenlegi eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg Portik Tamást (akit már más ügyekben jogerősen elítélt a bíróság) Fenyő János meggyilkolásával. A vád szerint Portik eleget téve Gyárfás megbízásának megszervezte a gyilkosságot és ő bérelte fel Rohácot.

A vád alapját olyan, a Farkasréti temetőben megtalált hangfelvételek adják, amiken Gyárfás és Portik beszélgetései hallhatóak. Az ügyészség szerint a hangfelvételek egyértelműen bizonyítják, hogy Gyárfás bízta meg Portikot a gyilkossággal, aki végül a szlovák bérgyilkost bérelte fel Fenyő kivégzésére.

(Kiemelt kép: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (j) távozik az előkészítő ülésről ügyvédje, Zamecsnik Péter társaságában a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 12-én. A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.