Újabb tanúkat hallgatnak meg kedden a Gyárfás-perben

Folytatódik a tárgyalás Fenyő János médiamágnás meggyilkolásának ügyében.

2021. szeptember 28., 10:09

Szerző:

Gyárfás Tamás cégének egyik igazgatóját, – aki egyben tanácsadója –, is meghallgatják tanúként a Fenyő János médiamogul meggyilkolásával kapcsolatban elindított büntető eljárás keddi tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken, írja a Blikk. A tanút főként a Nap Tévé tulajdonában lévő RTV műsorújság eladásának részleteiről kérdezi a bírói tanács és a vád képviselője.

Az eddigi vallomások szerint Gyárfás Tamás cége annak tudatában adta el az újság kiadási jogát a Fenyő János vezette VICO cégnek, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló közmédia nem fogja meghosszabbítani a kiadási jogokat. Ebből lett konfliktusa a két médiamogulnak.

Továbbá nagyságrenddel nagyobb összegért vette meg Fenyő cége 1993-ban az újság kiadási jogait, mint amennyit a szerződésben előírtak, erről egy tanú szerint a háttérben állapodtak meg a tulajdonosok. A VICO meghallgatott pénzügyi vezetője azt állítja, a szerződésben 20 millió forint szerepelt, ugyanakkor a valós kifizetett összeg 150 millió forint volt. A tanú szerint Fenyő becsapva érezte magát, amiért ennyi pénzt fizetett ki egy olyan termékért, amiről az eladó tudta, hogy a kiadási jogait nem fogják meghosszabbítani. Gyárfás Tamás nem ért egyet ezzel az állítással.

Fenyő János médiamágnást 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki jelenleg is jogerős szabadságvesztését tölti az általa elkövetett gyilkosság miatt. Az ügyészség a jelenlegi eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg Portik Tamást (akit már más ügyekben jogerősen elítélt a bíróság) Fenyő János meggyilkolásával. A vád szerint Portik eleget téve Gyárfás megbízásának megszervezte a gyilkosságot és ő bérelte fel Rohácot.

A vád alapját olyan, a Farkasréti temetőben megtalált hangfelvételek adják, amiken Gyárfás és Portik beszélgetései hallhatóak. Az ügyészség szerint a hangfelvételek egyértelműen bizonyítják, hogy Gyárfás bízta meg Portikot a gyilkossággal, aki végül a szlovák bérgyilkost bérelte fel Fenyő kivégzésére.

(Kiemelt kép: Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető (j) távozik az előkészítő ülésről ügyvédje, Zamecsnik Péter társaságában a Fővárosi Törvényszéken 2019. november 12-én. A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)