Újabb rossz hír a katásoknak

Nemcsak adózni kell majd többet, hanem a könyvelési díjak is drasztikusan emelkedhetnek. 

2022. augusztus 2., 08:01

Szerző:

Az új katatörvény hatására a könyvelők is tervezik a könyvelési díjak emelését, írja a Forbes a Billingo számlázási program kutatása alapján.

A felmérésben közel ezer könyvelőt vett részt  július 26-28. között. A kutatásból kiderült, hogy az új katatörvény a könyvelők 98,12 százalékának az ügyfélkörét érinti, akik várhatóan a legtöbben átalányadósként vagy főszabály szerint adózó egyéni vállalkozóként folytatják majd eddig tevékenységüket. 

A változások hatására jelentős többletmunka hárul majd a könyvelőkre. A felmérésből szerint a könyvelők 

 közel 90 százaléka tervezi a könyvelési díjak emelését.

A válaszadók majdnem fele azt mondta, hogy ötezer-tízezer forint között tervez emelni, 29 százalékuk már tízezer-tizenötezer forint között, 8 százalékuk húszezerig is elmenne, és 3,5 százalékuk még ennél is nagyobb mértékű emelést tervez. 

Közben pedig a megkérdezett könyvelők jelentős része, 37,8 százaléka nem is tervezi, hogy átalányadósokkal bővíti az ügyfélkörét. Sokaknak az új katatörvény kihirdetése óta már kapacitása sincs új ügyfélre. 

(Kiemelt kép: Résztvevők a szombati katatörvény elleni tüntetésen Budapesten 2022. július 16-án. Fotó: Isza Ferenc / AFP)