Újabb MTA-konferenciát halasztottak el politikai okokból, most Karl Marx miatt tartottak az Orbán-kormány bosszújától

– Ennek az ügynek iszonyatosan rossz üzenete van az akadémia szempontjából, azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni – állítja egy kutató

2018. október 9., 18:36

Szerző:

Miután már két előadást is nyíltan politikai okokból - pontosabban az Orbán-kormánytól és sajtójától való félelem miatt - tiltott le a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), most egy újabb tudományos konferencia került sorra. A hvg.hu információi szerint hónapokkal ezelőtt vetődött fel egy Karl Marx filozófusról szóló emlékülés ötlete az MTA Filozófiai és Történettudományok Osztályán, amit el is kezdtek szervezni, ám a legutóbbi osztályülésen úgy döntöttek, elhalasztják.

Az emlékülést novemberben tartották volna, és a hírportál információi szerint a „feszültségek és áthallások” miatt halasztották el, de azt nem tudni, mikorra. Az osztályülésen érdemi vita nem volt a kérdésről, szinte egyhangúlag szavazták meg a halasztást.

Fotó: Wikipédia

Több akadémikus is helytelenítette a döntést. Egyikük azt mondta, ez nem egy szerencsés lépés, és attól, hogy valami egy emlékülés, még nem kellett volna Marxot dicsőíteni. – A tudományos rendezvények tudományos tartalommal és mondanivalóval bírnak, nem közvetlenül van politikai jelentésük, jelentőségük – fűzte hozzá egy másik kutató, aki szerint a tudomány szempontjai a politikai és társadalmi áthallásoknál fontosabbak.

Ennek az ügynek iszonyatosan rossz üzenete van az akadémia szempontjából, azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni – vélte másvalaki.

Karl Marx filozófus nyilván a Fidesz gyakorlatban rengetegszer cáfolt antikommunista retorikája miatt vált kényelmetlenné. A már betiltott két másik előadásban a női egyenjogúság, a migráció és a Fidesz kétharmados választási győzelmének tanulságai is szóba kerültek volna, végül ezért, vagyis a „politikai áthallások” miatt tették feketelistára.

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.