800 milliárdot szán a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a bankgaranciák előfinanszírozására

Annak érdekében, hogy az energiakereskedő vállalatok ne menjenek csődbe, a kormány besegít a megrendelőknek és a cégeknek is, háromhavi bankgarancia előfinanszírozásával.

2022. október 7., 14:54

Szerző:

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára egy szűkkörű, szakmai háttérbeszélgetés során jelentette be, hogy az energiakereskedő cégek továbbra is három havi bankgaranciát várnak el, de ez az összeg jelentősen megnőtt, így a kormány feladata, hogy segítsen a bankgaranciák előfinanszírozásának megoldásában – írja a Index.

„Az energiakereskedő cégek az üzletpolitikájukból adódóan azt várják el, hogy akik tőlük vásárolják az energiát, minél inkább részt vállaljanak az őket érintő kockázatból” – magyarázta az államtitkár a sajtó megjelent képviselőinek. „Akár olyan helyzetek is előállnak, hogy előrefizetést várnak el, illetve esetleg azt is, hogy tartson egy cashpoolt.” 

Lóga abba nem akart belemenni, hogy ez mennyire etikus; az energiakereskedők fő célja, hogy ne menjenek csődbe, ezért biztosítékot akarnak. Jelenleg egy likviditáshiányos pozíció van kialakulóban (vagyis nem volt elég pénz a vállalatoknál), és a kormány által végzett felmérés alapján 600-800 milliárd forint hiányzik. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tehát úgy döntött, hogy a Start Garancia Zrt-n keresztül 800 milliárd forintot biztosít a probléma kezelésére, tehát „hitelgaranciát vagy bankgaranciát, azaz kezességvállalást fog nyújtani a vállalatoknak. Ennek értelmében a kontraktus felhasználható a banki hitelfelvétel igénylésénél.”

(Kiemelt képünk: Budapest, 2022. június 20. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél (k), mellette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (j) Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár (b) a Széchenyi kártya program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).