Orbán apja terjeszkedik

A Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon, több mint 25 hektár földet vásárolt Orbán Győző.

2023. július 5., 15:48

Szerző:

Bővítette hatvanpusztai birtokát Orbán Viktor apja. Az elmúlt hetekben több, mint 25 hektér földet vásárolt Alcsútdobozon a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző Bálint – írja a SzabadEurópa kormányzati weboldalon közzétett földhirdetményekre hivatkozva. A területek a Felcsúttal szomszédos Alcsútdobozon találhatók, a szerződéskötést ellenjegyző ügyvéd Vörös József volt, aki a miniszterelnök gyermekkori barátjának, Mészáros Lőrinc nagyvállalkozónak a bizalmasaként is ismert. Május 10-én és 24-én kötött szerződések ellenértéke összesen 65100000 forint.

A kormányzati portálon alcsúti területekre vonatkozóan nyolc ilyen hirdetmény érhető el. Ezekben a dokumentumokban szerepel az adásvételi szerződés (személyes adatok nélkül) és a területek leírása (művelési ág, aranykorona-érték stb.). A felsorolt szerződések közül három a miniszterelnök édesapjának földvásárlásáról szól. Ezek az alábbiak:

31.367.000 Ft értékben egy 3 helyrajzi számon fekvő, 88.399 m2-es szántó (hrsz. 019/18,019/19,019/20). 
26.263.000 Ft értékben egy két helyrajzi számon (hrsz. 019/16 és 019/17) fekvő szántó, melynek területe 12 hektár 5844 m2.
10.470.000 Ft értékben egy további, 5 hektár 174 m2 méretű szántó (hrsz. 0104/4).

A harmadik szerződésben foglalt földrészlet közvetlenül az ismert, Orbán Győző tulajdonában lévő hatvanpusztai birtok mellett fekszik. A területet az adásvételi szerződésben foglaltak szerint 2029. december 31-ig a TaziFarm Kft. használhatja. Ez a cég a közeli településen, Tabajdon agrárcéget (KEVE Mezőgazdasági Zrt.) tulajdonló Szabadhegy család érdekeltsége. Róluk tavaly a HVG írta meg, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter üzlettársai. Korábban Szabadhegy Péter londoni magyar nagykövet volt, azt követően, hogy Csák János töltötte be a posztot.

Az Orbán Győző által idén májusban megvett telkeket egy budapesti lakcímmel rendelkező magánszemély adta el. A tranzakcióban ügyvédként Vörös József működött közre. Ő – többek között – az Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány jogi képviselője.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök  és édesapja, Orbán Győző a VIP-páholyban  a székesfehérvári Sóstói Stadionban. MTI Fotó: Beliczay László)

Elutasította a Vállalkozásfejlesztési Bizottság Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa törvényjavaslatot nyújtott be. A bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.