Vitézy Dávid: Új vasúti megálló épül a Közlekedési Múzeumnál

A szakember közösségi oldalán osztotta meg a beruházás részleteit. 

2021. szeptember 18., 19:19

Szerző:

„Megkaptuk az engedélyt a vasúti közlekedési hatóságtól a Hungária körútnál létesülő új megálló építésére, ahol a hatvani és az újszász-szolnoki vasútvonal személy- és zónázó vonatainak (S80, Z80, S60, Z60) utasai kapnak majd fontos átszállópontot elsősorban az 1-es villamosra, de a 37-es, 28-as és 62-es villamosokra, továbbá a 9-es buszra”- írja bejegyzésében Vitézy Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója. 

Vitézy szerint az új megállónak akár napi tízezres forgalma is lehet majd. „Zugló jelentőségéhez lesz mérhető ezen a fontos elővárosi folyosón, főleg az 1-es villamossal való kapcsolat miatt”- tette hozzá a szakember. Vitézy bejelentésében kiemelte, hogy az új megállóhoz kapcsolódó vonatok járatain napi 42 ezer ingázó közlekedik jelenleg is. Vitézy azt is írja, hogy egy régi terv valósul meg az új megálló létesítésével. Már korábban is azt szerették volna elérni, hogy a Kőbánya felsőtől és a Keleti pályaudvarig közlekedő vonatok megálljanak a Hungária krt. közelében. 

Vitézy az új megálló fontosságát bemutatva azt írja, hogy onnan könnyen megközelíthető válik majd az új közlekedési múzeum épülete, a környező lakóterületek és a Népliget is. A megálló teljes mértékben akadálymentesített lesz majd ha elkészül, több mint százhúsz kerékpár tárolására is alkalmas lesz. Három vágányt fognak létesíteni az új megállónál.  Az előzetes tervek szerint a Közlekedési Múzeumnál épülő új megálló 2024-re készül el. 

 
 
 
 
(Kiemelt kép: Vitézy Dávid a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi... a történet folytatódik című tárlatának megnyitóján az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában 2021. július 15-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.