Új szuperfegyvereket kap a Magyar Honvédség

 A NASAMS beérkezésével igazán korszerű, többrétegű légvédelme lehet Magyarországnak is. 

2023. július 3., 11:33

Szerző:

A Magyar Honvédségnél a még a múlt század hatvanas éveiben tervezett, szovjet 2K12 Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakétákat fogja felváltani a NASAMS rendszer. Nemcsak nagyságrendekkel nagyobb terület tud majd védelmezni, hanem egyszerre akár 72 légi cél ellen is képes harcolni. Mivel a rendszer elemei jókora távolságra vannak egymástól, a túlélőképessége óriási. Ha el is pusztul egy-egy indító vagy lokátor, a közelben lévők azonnal átveszik a feladatát, a rés rögtön bezárul. 

A Magyar Honvédség izraeli eredetű lokátorokat is fog alkalmazni, az eredeti AIM-120 AMRAAM rakétáknak pedig a megnövelt hatótávolságú változata is rendszerbe áll majd nálunk. Az AMRAAM-ER jelzésű fegyver annyiban tér el a repülőgép-fedélzeti változattól, hogy egy indítófokozattal látták el, így a jóval távolabb lévő célok ellen is kilőhető – írja az infostart.

A NASAMS beérkezésével igazán korszerű, többrétegű légvédelme lehet Magyarországnak is. Ebben az egyes elemek, mint a hagymahéjak, úgy illeszkednek egymáshoz.

A legmesszebb lévő célokat nagy hatótávolságú, 3D-s lokátorok derítik fel és ellenük a JAS-39 Gripenek harcolhatnak. De a vadászgépek saját lokátorai ugyancsak részt vesznek a felderítésben, valós idejű adatokat szolgáltatva a légi helyzetről. Ami átjut ezen a védvonalon, az ellen vethetők be a NASAMS különböző távolságban hatékony radarjai és rakétái. A közel légvédelmet pedig a MISTRAL rakéták, illetve az ezeket is magába foglaló, Skyranger komplexumok látják majd el. Utóbbiak az itthon készülő Lynx lövészpáncélosokra telepítve, a kategória legjobbjainak számítanak. Természetesen ez a többrétegű védelmi rendszer nemcsak repülőgépekkel és helikopterekkel szemben hatékony, hanem alkalmas a drónok elleni harcra is.

Persze ahhoz, hogy a légvédelem jól működjön, szükség van egy olyan irányítóközpontra, amely képes az elemeket egységes rendszerbe összefogni. Ezt a feladatot Airbus Defence & Space által gyártott SAMOC Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (Surface-to-Air Missile Operations Center) látja el.

(Kiemelt képünkön: JAS 39 Gripenek. Fotó: Kalle Parkkinen / Lehtikuva / AFP)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.