Új magyar bank a láthatáron

2023. május 1-jétől létrejön az MBH Bank.

2022. december 10., 10:13

Szerző:

A két pénzintézet közgyűlése elfogadta a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének második lépését. Ennek értelmében jövő május 1-jén egyesül a bankcsoport két tagbankja, az MKB Bank és a Takarékbank, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését – írja a Hvg.

Gigabank jön létre

Az így létrejövő nagybank Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz az OTP után, közel 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2,3 millió ügyféllel és számos területen piacvezető pozícióval. A pénzügyi intézetek fúziója nyomán jövőre első körben a nagyobb, zászlóshajó fiókok újulnak meg, ezt követően fokozatos lesz a fiókok átmárkázása. Májustól a teljes bankkártya portfólió és az online felületek is megújulnak az új arculat alatt.

Az MKB Bank Nyrt. közgyűlése döntést hozott az MKB tőkéjének 23 milliárd forintot meghaladó megemeléséről is, amelynek értelmében közel 322 milliárd forintra nő a hitelintézet alaptőkéje.

A Magyar Bankholding létrehozását még két éve májusban jelentették be, ekkor a Takarékbank és az MKB fúziójáról volt szó, a Budapest Bank beszállását szűk két héttel később közölték. A Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai 2020. december 15-én apportálták a banki részvényeiket a Magyar Bankholding Zrt.-be, amivel kialakult a három bank egységes tulajdonosi struktúrája és irányítása.

Később a csődbe ment Sberbank 330 milliárd forintos hitelportfóliója is az MKB Bankhoz került. A tranzakcióval mintegy 35 ezer lakossági és háromezer vállalati ügyfél kölcsöne került át új bankhoz. Idén januárban pedig bejelentették azt is, hogy az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletága az Euroleasing Zrt.-re átnevezett MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-ben folytatják tevékenységüket, Euroleasing márkanév alatt lesznek a Magyar Bankholding részei.

(Kiemelt képünk: Az MKB Bank egyik modern fióképülete a főváros XIV. kerületében a Thököly út 100-ban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.