Óriás meglepetés: az ügyészség szerint jól teljesítenek az uniós pénzek elcsalási gyanúja miatt vizsgált ügyekben

2019. szeptember 4., 16:12

Szerző:

Reagált a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség ma közleményében az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) jelentésére. Az OLAF megvizsgálta a 2014–2018 közötti kohéziós alapok elköltését, az erről szóló dokumentumot tegnap hozta nyilvánosságra. Eszerint tavaly magyarországi ügyek nyomán indult a legtöbb vizsgálat az EU-s pénzekkel történő visszaélések gyanújával, és a kifizetések majdnem négy százalékát (3,84 százalék) tartja problémásnak a hivatal.

A Legfőbb Ügyészség a vizsgálat más adatait hangsúlyozva közölte, hogy a magyar ügyészség az uniós átlagot (36 százalék) lényegesen meghaladó mértékben (45 százalék) emelt vádat 2012 és 2018 között.

Az ügyészség többek közt az alábbi megállapításokat tette:

  • Az OLAF magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak a száma folyamatosan csökkent az elmúlt években.
  • Az OLAF egyre többször olyan ügyben tesz igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás.
  • Az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez.
  • A magyar ügyészség az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást.
  • A magyar ügyészség az OLAF ügyek 45 százalékában emelt vádat. Ugyanezen arány például Németországban 21, Franciaországban 25, míg Finnországban 0 százalék.
  • Az OLAF jelentés megállapítása szerint az OLAF Magyarországot érintően 9 vizsgálatot fejezett be, amelyek közül 7-et zárt ajánlással. Ez a szám valamennyi – igazgatási, pénzügyi és igazságszolgáltatási – ajánlást takarja.
  • A 2018. évben négy igazságügyi ajánlás érkezett.
  • Az igazságügyi ajánlások száma folyamatosan csökken.
  • Összefoglalva megállapítható, hogy Magyarország igazságügyi hatóságai – folyamatosan jó teljesítményt nyújtva, az OLAF-fal a legszélesebb körű együttműködésben – egyre nagyobb mértékben derítik fel az OLAF által is vizsgált ügyeket.
  • Az OLAF egyre többször olyan ügyben tesz igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás.

Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben. Ilyen volt a miniszterelnök vejének, Tiborcz István korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF igazgatója, Ville Itälä azt tervezi, hogy jövőre Magyarországra látogat, hogy személyesen tisztázza, mi áll a korrupció gyanúját felvető rengeteg magyarországi ügy hátterében.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.