Még a kormányellenőrök is rosszul lettek a bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemben

A helyi lakosok tüntetnek, mert szerintük a cég semmilyen előírást nem tart be, még az ellenőrök is rosszul lettek a nem megfelelően tárolt veszélyes anyagok miatt.

2023. július 2., 10:28

Szerző:

A 2021 óta működő, veszélyes hulladékokat szétbontó üzem területén eddig kétszer történt robbanás. A helyiek környezetzennyezésről beszélnek, készek arra is, hogy az első tiltakozás után útlezárásokkal adjanak hangot érdekeinknek – derül ki a 24.hu helyszíni riportjából.

„Semmilyen munkavédelmi vagy környezetvédelmi előírást nem tartottak be, amivel veszélyeztetik az itteni lakosoknak a jövőjét és egészségét” –foglalja össze Ürmös István, a Párbeszéd regionális koordinátora.

„Mindig azt szajkózzák, hogy minden a jogszabálynak megfelelően működik, de nem működhet minden a jogszabálynak megfelelően, mert két héttel ezelőtt volt egy tűzeset” – nyilatkozta egy helyi férfi.

„Környezettanulmányokkal hülyítik az embereket, amit íróasztal mellett megcsinálnak, mikor meg valóságosan kijönnek ide ellenőrizni, rosszul lesznek” – teszi hozzá egy asszony. „A szennyező levegőt szívjuk be, minden reggel érezni azt a savas-kénes hatást” – teszi hozzá egy másik helybeli asszony. „Nagyon jó lenne, ha rendeltetésszerűen működtetnék, nagyon szeretnénk, csak az a baj, hogy mindig van egy olyan, hogy valami kiutat csinál egy ilyen cég, úgyhogy az lenne a legeslegjobb, hogyha nem lenne itt” – egészíti ki mondandóját szomorúan.

„Nálunk nem igazán voltak még tiltakozások. Ez a kezdet. Ha kell, vissza fogunk jönni, és nem csak beszélni fogunk”– mondja az egyik szervező. „Le fogjuk zárni az utat, akkor demontrálni fogunk, nem egy órát, nem kettőt, hanem elég hosszútávon fogjuk mutatni, hogy nekünk fontos az egészségünk.

 

(Kiemelt képünk: Tiltakozók Bátonyterenyén. Forrás: 24.hu helyszíni riportjának képernyőfelvétele)