A fiatalok egy részének mentális egészségét veszélyezteti a melegellenessé tett pedofiltörvény

A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság nyilvános állásfoglalást tett közzé.

2022. január 22., 16:10

Szerző:

A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság közösen osztotta meg az álláspontját pénteken a melegellenessé alakított pedofiltörvényről. A szervezetek kötelességüknek érezték, hogy megosszák az álláspontjukat, mert 

„a társadalomban a kisebbségben lévő csoportok, a többségtől valamilyen módon eltérő személyek stigmatizálásuk okán fokozottan veszélyeztetettek lehetnek különféle pszichés nehézségek kialakulása szempontjából”.

Kiemelték, hogy a születéskor meghatározott nem, számos esetben még biológiailag sem olyan egyértelmű, mint amilyennek első megközelítésben látszik. Mivel „a születéskor az újszülött nemét döntően a testi adottságok, a külső nemi jelleg megtekintésével állapítják meg, ez alapján anyakönyvezik. Az újszülött nemét ugyanakkor a genetikai meghatározottság mellett egyéb biológiai tényezők is befolyásolják (pl. a hormonális rendszer működésének zavarai), emiatt fizikai adottságai szemrevételezés alapján teljes mértékben nem mindig megítélhetőek”.

Mint írják, „a szexuális orientációt jelenlegi tudásunk szerint szintén döntően biológiai tényezők befolyásolják, kialakulásában a genetikai meghatározottság mellett nagy szerepet játszanak egyéb biológiai változók (pl. hormonális hatások, idegrendszeri fejlődés) is. A pszichoszociális hatások szerepe a biológiai faktorok mellett nem meghatározó mértékű.”

Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott tény az is, hogy a heteroszexuális személyek, párok által felnevelt gyermekek közül éppen annyian válnak homoszexuálissá, leszbikussá, transzneművé (LMBTQ), mint a homoszexuális személyek, párok által felneveltekből. Mindez azt jelenti, hogy a szexuális kisebbségekbe sorolható személyek nem maguk választják a sorsukat, a nemi identitásukat vagy szexuális orientációjukat, hanem azt döntően az általuk nem befolyásolható, nem irányítható komplex biológiai folyamatok határozzák meg – írják a bejegyzésükben. 

(Kiemelt képünk: Óriás szivárvány szív a propagandatörvény hatályba lépésekor a Parlament előtt 2021. július 8-án. Fotó: Merész Márton / 168.hu)