A trumpista TV-s a magyar határon elemezte a határvédelmet, nem hagyták annyiban

Serdült Viktória összeszedte, hogy az Orbán Viktort meglátogató Tucker Carlson miket állít helytelenül.

2021. augusztus 6., 14:44

Szerző:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarországra látogatott az Egyesült Államok egyik leghangosabb republikános, oltásellenes műsorvezetője. Látogatása alatt többek között Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott, akivel egy interjút készített az itt forgatott dokumentumfilmjéhez. Ezen kívül ellátogatott a magyar-szerb határra, hogy megvizsgálja, hogyan működik a magyar határvédelem, miként teszi Magyarország biztonságossá határait az illegális bevándorlók ellen, erről pedig egy videót is közzétett

A videóban tett kijelentéseket és állításokat azonban nem mindenki hagyta reakció nélkül. Serdült Viktória külpolitikai újságíró a Twitteren szedte csokorba, mik azok, amelyeket az amerikai műsorvezető helytelenül, vagy legalábbis kétes valóságalappal fogalmazott meg.

„Azt mondta, a határon felhúzott kerítés vetett véget az illegális migrációnak Magyarországon, holott 2020 első felében a magyar rendőrség 54 ezer illegális bevándorlót tartóztatott le a határon” – kezdte az okfejtést az újságíró, majd azt kifogásolta, amikor Tucker Carlson a Szerbiába visszautasított bevándorlókkal kapcsolatban a határvédelem hatékonyságát emlegette. Serdült Viktória szerint ezek az eljárások valójában „törvénytelen kiutasítások voltak”, amelyeket az Emberi Jogok Európai Bírósága hivatalosan is megtiltott, a magyar rendőrség mégis 72 ezer ilyen kiutasítást eszközölt 2016 nyara óta.

Az újságíró kitért rá, hogy Carlson úgy látja, a magyar határvédelem eredményei bizonyítják, hogy az egyértelmű bevándorlási korlátozásokhoz nincsen szükség sok pénzre és drága technológiákra. Serdült Viktória itt megjegyzi, a rendőrségi statisztikák alapján a határvédelem teljes költsége 2015 és 2019 között 408 milliárd forint volt, ami 1,1 milliárd eurónak felel meg. Hozzátette: „Carlson dicsérte a határ tisztaságát, mondván, nem látott szenvedő embereket. Magyarországnak tavaly az Európai Bíróság döntését követően le kellett zárnia vitatott tranzitzónáit. Ezt megelőzően egyes menedékkérőket jogellenesen háromszáz vagy négyszáz napig tartottak fogva az övezetekben.”

Serdült Viktória bónuszként megemlíti, hogy amikor Tucker Carlson a videóban felidéz egy beszélgetést egy magyar miniszterrel, akivel a magyar határvédelem eredményeiről beszélgettek, valójában Orbán Balázsra célzott, aki miniszterhelyettes és államtitkár. A konzervatív amerikai műsorvezető egyébként pontosan ezekről beszélgetett Orbán Viktorral is, az interjú egy részletét a Fox News csatornán adták le csütörtök este. A beszélgetésben a magyar kormányfő kikérte magának Joe Biden azon kijelentését, miszerint Magyarországon egy totalitárius rezsim van felemelkedőben. Az illegális bevándorlással kapcsolatban pedig kijelentette, „Magyarországra bevándorolni nem emberi jog.”

(Kiemelt kép: Tucker Carlson a magyar-szerb határnál. Fotó: Serdült Viktória / Twitter)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.