Továbbra is derült, napos hétvégére számíthatunk

Csupán néhány helyen képződhetnek szombaton gomolyfelhők, és az ország nyugati részében akár záporok is lehetnek, mindenhol máshol marad a napsütés.

2022. július 16., 15:28

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

A napsütés mellett szombaton szinte országszerte képződnek gomolyfelhők, amelyek a déli, délutáni órákban átmenetileg össze is állhatnak. Az Alpokalján egy-egy futó zápor előfordulhat. Vasárnap már többnyire derült, napos, csapadékmentes idő várható, inkább csak nyugaton és északkeleten zavarhatják gomolyfelhők a napsütést. Az északnyugati, északi szél szombaton a délnyugati megyék kivételével ismét sokfelé megélénkül, főleg az északi megyékben időnként meg is erősödik. Vasárnap már csak északkeleten lehetnek erős lökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul, ám a hidegre hajlamos, szélcsendes részeken ennél több fokkal hidegebb, míg vízpartokon, belvárosokban pár fokkal melegebb idő valószínű.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 24 és 29 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában:
----------------------------
Nincs számottevő változás kontinensünk időjárásában. Az Ibériai-félszigeten továbbra is sokfelé 38 és 44 fok között alakul a csúcsérték, de csaknem ugyanilyen forróság uralkodik Franciaország déli megyéiben. Északon és keleten hűvösebb az idő: Észak-Európában többfelé esett az eső, zápor, amelyet egy átvonuló hidegfront okozott. A front mögött több hullámban érkezik a hidegebb levegő, amelyből a Kárpát-medencébe is jut, így holnapra tovább mérséklődik a nappali felmelegedés mértéke.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: 168.hu)