Tovább gördül az elégedetlenség: már 48+1 tanár tiltakozik

A vezetőség nem gátolja őket.

2022. február 16., 11:00

Szerző:

Szerdán már 48 tanár tiltakozik a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban. Tollner József, a gimnázium tanára a 168-nak elmondta, remélik, hogy példát mutatnak másoknak is, és további iskolák fogják követni akciójukat. A pedagógus elmondta azt is, hogy a vezetőség nem gátolja őket, alaposan felkészültek rá már az előző napokban. „Aki akar tanítani, annak próbáljuk biztosítani, hogy minden gördülékenyen menjen. A gyerekeknek rendes tanítási nap lesz, nem kérték a szülőktől, hogy tartsák otthon a gyerekeiket, gimnázium lévén, itt nem kicsik a tanulók, akik felügyeletre szorulnak” – tette hozzá. Tollner József azt mondja, ő indította el a szerdai akciót, pár órán belül azonban kiderült, hogy még 47-en csatlakoznak hozzá.

Ahogy írtunk róla, múlt héten jelent meg az a kormányrendelet, amely hivatkozva a járványveszélyre, meg arra a felhatalmazásra, hogy a kormány rendeletet és szabályokat hozhat veszélyhelyzetben, gyakorlatilag megakadályozza a sztrájkot. A rendelet szerint a sztrájk ideje alatt az érettségiző diákoknak 100 százalékban meg kell tartani az órákat. Az óvodában a foglalkozásokat nem kell megtartani, de a gyermekfelügyeletet ott is biztosítani kell. Az egyéb osztályokban az órák 50 százalékát kötelező megtartani a sztrájk ideje alatt.

Ennek következményeként a Szent László Gimnázium 12 tanára polgári engedetlenségi akciót indított. Kedden már húsz tanár nem vette fel a munkát a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Szerdán pedig már a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban folytatódott a gördülő titakozás, ahol reggel egy közleményt is felolvastak, amelyben elmagyarázták, miért választották ezt a tiltakozási formát.

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy mi, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium Szakgimnázium és Technikum alulírott tanárai 2022. február 16-án a polgári engedetlenség eszközével élünk.
Ezzel tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási- nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi.
A polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről NEM tantestületként,
hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk, tettünk ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.
Akciónk sem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolánk vezetősége ellen nem irányul. Elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.
Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.
A SZTRÁJK ALAPJOG! TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!
Budaörs, 2022. 02. 16.
1. Árendás Péter
2. Balogh Anna
3. Bankó Melinda
4. Budáné Veszi Mária Terézia
5. Demszky Anna
6. Füleki Zsombor
7. Gál Zsuzsa
8. Gyeskó Ágnes
9. Haraszti Klára
10. Heitzmann Ildikó
11. Héjja Ágnes
12. Hertner András
13. Imre Szilvia
14. Inges Zsófia
15. Insperger Katalin
16. Jordán Helén
17. Karlik Zsuzsanna
18. Károly Ildikó
19. Keresztes Emília
20. Keresztes Miklós
21. Kesjár Erika
22. Kun Dániel György
23. Lantos Mária
24. Lukácsiné Lehota Edit
25. Maksai Kinga
26. Maschefszkyné Kása Gabriella
27. Meinczinger Szilvia
28. Németh Eszter
29. Pelényi Rita
30. Péter László
31. Péterffy Zsófia
32. Petruska Magdolna
33. Sándor László
34. Somogyi Zsófia
35. Süket Erzsébet
36. Szabó Tatjána
37. Szakálné Gulyás Katalin
38. Szép Adrienn
39. Szerencsés Krisztina
40. Szilágyi Ágota
41. Tollner József
42. Tóth-Pozsonyi Enikő
43. Vadász András
44. Vajda Péter
45. Varga Judit
46. Verebélyi Marianna
47. Vereckei Noémi
48. Zsolnainé Harczi Ildikó
 
 

Egyedül vállalta be a polgári engedetlenséget Simkó Edit, egy másik iskola tanára. Róla mindenki azt mondja, ő a „magányos hős”, hiszen még nem fordult elő, hogy valaki egyedül „elégedetlenkedett” volna. Egy keddi Facebook-bejegyzésében azt írta a pedagógus:

"Tájékoztatom Önöket, hogy én egy bp-i általános iskola pedagógusa, 2022. február 16-án a polgári engedetlenség eszközével élek.

Ezzel tiltakozom a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási- nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi.

A polgári engedetlenségi akció azt jelenti, hogy nem veszem fel a munkát, nem folytatok oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételem NEM tantestületként vagy azt képviselve, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttem, tettem rám nézve hátrányos következményeit vállalom.

Akcióm sem az iskolámat felügyelő és irányító tankerület, sem az iskolám vezetősége, sem a kollégáim ellen nem irányul. Elsősorban gyermekem, tanítványaim és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva cselekszem.

Kötelességemnek érzem, hogy kiállásommal is felhívjam a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.

A SZTRÁJK ALAPJOG! TANÁR NÉLKÜL NINCS JÖVŐ!

Budapest, 2022. 02. 16.

Simkó Edit
 
(Kiemelt kép forrása: Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium)