Húsz tanár nem vette fel a munkát a Kölcsey Gimnáziumban

Nem tartanak attól, hogy elbocsájtják őket.

2022. február 15., 11:25

Szerző:

Húsz tanár nem vette fel a munkát kedd reggel nyolc órakor a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Törley Kata, a gimnázium franciatanára a 168-nak elmondta: számolnak a lehetséges retorziókkal, de attól nem tartanak, hogy elbocsátanák őket.

„Az nagy botrány lenne”

– fogalmazott a francia tanárnő, majd úgy folytatta: "valószerűtlennek tartom, ugyanis egyrészt sokan vagyunk, másrészt tanárhiány van, harmadrészt a retorziónak is arányosnak kell lenni, egy napi munkamegtagadásért aránytalan lenne az álláshely elvesztése".

A pedagógus szerint figyelmeztetést kaphatnak írásban vagy szóban, illetve a bérükből ezt a napot levonhatják. A gimnázium vezetőségének leadták a listát azokkal az emberekkel, akik benne vannak az akcióban.

A cél ugyanaz, mint hétfőn a Szent László Gimnáziumban volt: a múlt heti kormányrendelet visszavonása, amivel a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette a sztrájkot.

 

(Fotó: Törley Kata, Kölcsey Ferenc Gimnázium)

Az intézmény 20 tanára kiadott egy közleményt is:

A Kölcsey Ferenc Gimnázium tiltakozó tanárainak közleménye

Alulírottak, a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022 február 15-én, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Budapest, 2022. február 15.

Bárkán Judit, Broszman György, Dr. Erőss Orsolya, Farkas Enikő, Guba Melinda, Keresztes Jusztina, Kozma Éva, Mensah-Brown Délia, Nagy László, Palya Tamás, Rózsa György, Sallai Katalin, Samu Ágnes, Sárallyai Orsolya, Simor-Hadrik Zita, Szabó Barbara, Tasi Józsefné, Törley Katalin, Varga-Urbán Zoltán, Willbrand Anna

 (Fotó: Törley Kata, Kölcsey Ferenc Gimnázium)

Született egy szolidaritási nyilatkozat is azok részéről, akik nem vesznek részt az akcióban, de egyetértenek a tiltakozó tanárokkal. Ezt a nyilatkozatot később hozzák nyilvánosságra.

A polgári engedetlenség egy úgynevezett gördülő akció, amely hétfőn a Szent László Gimnáziumban kezdődött, kedden a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban volt, szerdán a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium folytatja.

(Kiemelt kép forrása: Kölcsey Ferenc Gimnázium)

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.