12 tanár nem vette fel ma a munkát – polgári engedetlenséggel tiltakoznak a sztrájkrendelet ellen

Minden nap más és más iskolában lesz hasonló.

2022. február 14., 16:26

Szerző:

Pénteken jelent meg az a kormányrendelet, amely hivatkozva a járványveszélyre, meg arra a felhatalmazásra, hogy a kormány rendeletet és szabályokat hozhat veszélyhelyzetben, gyakorlatilag megakadályozza a sztrájkot. A rendelet szerint a sztrájk ideje alatt az érettségiző diákoknak 100 százalékban meg kell tartani az órákat. Az óvodában a foglalkozásokat nem kell megtartani, de a gyermekfelügyeletet ott is biztosítani kell. Az egyéb osztályokban az órák 50 százalékát kötelező megtartani a sztrájk ideje alatt.

„Tulajdonképpen kiherélték a sztrájkjogot”

– mondta a 168-nak Tóth Viktor, a Szent László Gimnázium szakszervezeti vezetője (PDSZ).

A pedagógus hozzátette: ez azt jelenti, hogy nem tiltották meg a sztrájkolást, de olyan körülményeket várnak el a pedagógussztrájk alatt, ami miatt ez már nem nevezhető sztrájknak.

„Számomra a sztrájk munkabeszüntetést jelent, méghozzá teljes munkabeszüntetést. A rendelet pedig leírja, hogy milyen csoportban hogyan és milyen szakos tanárnak kell felügyelni, hány százalékos órát kell megtartani. Például gimnáziumban az érettségi tárgyaknak a 100 százalékát meg kell tartani”

– tette hozzá.

A pedagógus úgy véli, alapjában tiporják el az alapjogait, a polgári, személyi alapjogait, és munkavállalóként is megtagadják azt a jogát, hogy érdekeit érvényesítse akkor, amikor valamivel nem ért egyet.

„Én mint tanár, állampolgár, munkavállaló úgy gondoltam, hogy ez a hatalommal való visszaélés. És hogyha a mindenkori hatalom ilyen eszközökkel játszik, akkor nekem is, mint állampolgárnak, olyan eszközhöz kell fordulni, ami nem biztos, hogy a legkedvesebb, de valamivel radikálisabb. Úgyhogy felvetettem néhány kollégámnak, hogy mi lenne, ha polgári engedetlenség formájában megtagadnánk a mai nap a munkát, és végül is tizenketten lettünk – mondta Tóth Viktor.

Az épületre reggel kifeszítették a molinót, „sztrájk alapjog” felirattal.

 

Nem tudják, lesz-e – és ha igen, milyen – következménye a döntésüknek, de tisztában vannak azzal, amit tettek.

„Valljuk be őszintén, itt akár az állásunkkal is játszhatunk, fogalmunk sincs, hogy mi lesz a munkáltató reakciója. Szürke zónában vagyunk, létezik ez a fogalom, de mégis megtagadtuk a munkát, tehát jogilag megsértettünk bizonyos törvényeket” – tette hozzá.

Nem állnak meg itt

Napközben több kollégájuk is csatlakozott az akcióhoz, olyanok is, akik a polgári engedetlenséget nem akarták bevállalni, de szolidaritásukat fejezték ki a 12 tanárral, még közös fotó is készült róluk. Mint mondta, így szeretnének nyomást gyakorolni a tankerületre, mint munkáltatóra.

„A célunk az, hogy vonják vissza ezt a rendeletet. Ez üzenet is tulajdonképpen: ha a jog eszközével megtiltanak egy alapjogot, akkor nekünk vannak más eszközeink is, amivel a munkát be lehet szüntetni” – tette hozzá.

 

Tóth Viktor elmondta: további intézmények is csatlakozni fognak. Holnap a Kölcsey Gimnáziumban is várható hasonló akció, egyfajta gördülő polgári engedetlenség lesz, minden nap egy másik intézményben néhány kolléga így fejezi majd ki tiltakozását az új rendelettel kapcsolatban.

Az akció üzenet a kormánynak és a magyar polgároknak is, hogy értsék: súlyos a helyzet, és készek a végsőkig harcolni az igazukért.

A kormány fordítva ül a lovon

A mostani helyzetről Papp László, a Szent László Gimnázium médiatanára igen keserű értékelést adott..

„A mi derék kormányunk fordítva ül a lovon. Az ember körülnéz a piacon, és megállapítja, hogy az ő piaci értéke nagyobb, és arra jut, hogy nem akar ezekkel a feltételekkel tovább dolgozni. És nem az a terv, hogy bedöntse a céget, hanem hogy kezdjünk el tárgyalni. Ezt a típusú jelzést adja akkor, amikor sztrájkolni kezd”

– mondta lapunknak Papp László.

A pedagógus szerint ezzel szemben lehet ugyan keménykedni, csak nincs értelme. „Amikor én azt mondom, hogy nem akarok így dolgozni, sztrájkolok, akkor teszek egy ajánlatot: jó fej vagyok, nem egyből itt hagyom az egészet, hanem felajánlom, hogy velem még lehet beszélni, hátha tudtok mondani valami olyat, amiért nekem megéri itt maradni.”

Úgy véli, az nem a tanár problémája, hogy mi a jogszerű, vagy mennyi az elégséges szolgáltatás. Véleménye szerint az oktatásban a szerződő felek az állam és az állampolgár. Az állampolgár fizeti az adót, cserébe az állam taníttatja a gyerekét. Az állam ehhez mindenféle cégeket létesít, és azok megpróbálnak megvenni embereket arra, hogy ezt a feladatot teljesítsék.

„Milyen az elégséges szolgáltatás, amit nekem kéne teljesíteni? Az elégséges szolgáltatás a tankerületi központ feladata most éppen. Oldja meg! Ha úgy gondolja, hogy meg tudja oldani, merthogy vannak segéderői elszórva az országban, akik beállnak helyettem, amíg én sztrájkolok, ez az ő problémájuk. Mi dolgom van nekem ezzel? Én nem szerződtem a szülővel, közöm nincs hozzá. Az, hogy barátilag, mert szeretem a gyerekeket, hajlandó vagyok mélyen a piaci ár alatt dolgozni ebben a műfajban, ez az én szívem joga” – tette hozzá.

A Szent László Gimnázium tanára szerint az egyenesen a vicc kategóriája, hogy sztrájk alatt még fizetést sem hajlandó adni az állam.

„Olyan szituációban, amikor a dolgozó sztrájkol, akkor közlik velem, hogy nem fizetnek bért. Ezt mégis hogyan? Én sztrájkolok, valamilyen szolgáltatást mégis nyújtanom kell, és közben bért sem kapok? Ez egy vicc”

– tette hozzá.

Itt nem az történik, hogy pedagógushegyek állnak az utcán sorba kenyérért, mert nem kapnak ilyen rendkívül „jól” fizető állást, mint a pedagógusi, inkább elmennek valahova árufeltöltőnek. A helyzet fordítva van. Ha én pénzt akarok keresni, akkor elmegyek árufeltöltőnek – mondta Papp László.

„Mi történik akkor, ha engem kirúgnak? Most, ha kirúgnak bennünket, honnan akasztanak le ennyi tanárt? Nincs. Ha nincs, akkor azért nincs, mert nem hajlandók annyit fizetni, hogy egy épeszű kezdő elmenjen tanítani” – tette hozzá.

A gimnázium polgári engedetlenséget vállaló tanárai között van két informatika-, két matematika- és öt angoltanár.

„Ön szerint ezek nem fognak tudni azonnal elhelyezkedni? Többet fognak keresni, mint itt bármikor. Ez most nem az a szituáció, amikor ők diktálnak” 

– mondta Papp László.

(Kiemelt kép: A Szent László Gimnázium tanárai polgári engedetlenségi akciót szerveztek. Forrás: Tóth Viktor)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.