Totálisan szabadon értelmezheti a szabályokat a kormányközeli rádiós cég, a hatóság minden előnyt biztosít számára

2018. június 2., 13:44

Szerző:

Noha ezen a néven nyert frekvenciát, nem POP FM, hanem Retro Rádió néven sugároz majd az új országos rádió, az eddigi Retro Rádióból pedig Magyar FM lesz. Villámgyorsan elindulnak, jóval a törvény szerinti 120 napos határidő előtt, már szól is a műszaki tesztsugárzás, méghozzá úgy, hogy a Class FM a héten megtámadta a Hold Reklámot győztessé nyilvánító határozatot – írja a 24.hu.

A Médiatanács országos kereskedelmi rádiós pályázatán május 22-én hirdettek ki győztesnek a Hold Reklám Kft-t, amelyet a Rádió 1 volt ügyvezetője, Bakai Mátyás vezet. A cég összefüggésbe hozható Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármesterrel és Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal.

Retro Rádió néven Budapesten és Nyíregyházán is szól most rádió, így a névváltáshoz meg kell majd szerezni a Médiatanács jóváhagyását. Az eddigi Retro Rádióknak egyébként hamarosan lejár a médiaszolgáltatási jogosultsága mindkét városban, de a Magyar FM-re való váltással a névütközés elvileg kiküszöbölhető.

Fotó: Pixabay

A 24.hu úgy tudja: már jövő kedden dönthet a Médiatanács a Retro Rádió Magyar FM-re, valamint a POP FM Retro Rádióra történő átkeresztelésének engedélyéről.

Az új országos rádió nem csak a Retro Rádió nevet veszi fel, de az eddig közösségi rádióként ingyenes frekvenciát használó Retro Rádió arculatát is átveszi. Az új országos rádiós cég stúdióját már hónapokkal ezelőtt megépítették Budapesten: akkor, amikor a médiatanácsi pályázatnak hivatalosan még nem is volt végeredménye. A héten pedig az állami műsorszóró vállalat, az Antenna Hungária szakemberei állítólag már üzembe is helyezték a stúdióban a jeltovábbításhoz szükséges eszközöket, így indulhatott el a tesztsugárzás.

A frekvenciapályázat vesztese, a Class FM a héten megtámadta a Hold Reklámot győztessé nyilvánító határozatot. A portál éppen ezért felveti: ha a Class FM nyerne is a bíróságon, már legfeljebb kártérítési igénnyel léphetne fel a Médiatanáccsal szemben. A korábbi bírósági gyakorlat az volt ugyanis, hogy ilyenkor már nem némítják el a frekvenciát megszerző médiaszolgáltatót.

A 24.hu arról is ír, hogy az új országos rádió frekvenciáin egyelőre nem Sebestyén Balázséké lesz a reggeli sáv, ők maradnak a Rádió 1 hálózatnál, amely folyamatosan növekedett az újraindítása óta, igaz, most vesztettek két városi frekvenciát és valószínűleg a balatonit is bukták. Az országos rádió valószínűleg az eddigi budapesti Retro Rádió reggeli műsorát viszi tovább Hepi Endrével és Hudák Anitával.

A portál feltette kérdéseit az ügyben Bakai Mátyásnak, a Hold Reklám Kft. ügyvezetőjének és a Médiatanácsnak is, választ azonban egyelőre nem kaptak. 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.