Törvényt sérthetett a zuglói Fidesz azért, hogy Lévai Katalinhoz juttassák ajánlóik személyes adatait

Akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet, amennyiben azok leadása előtt bárki lemásolta Jelen Tamás kormánypárti képviselőjelölt ajánlóíveit. És nem ez az egy súlyos aggály az ügyben.

2018. március 8., 20:55

Szerző:

Jelen Tamás fideszes zuglói országgyűlési képviselőjelölt már február 20-án leadta ajánlóíveit, így teljességgel érthetetlen, hogyan sikerült Lévai Katalinnak vagy csapatának – ha tényleg így történt – lemásolni azok tartalmát. Főként úgy, hogy Lévai maga hetekkel később adta le íveit, mint Jelen, hiszen a választási honlap szerint március 5-én jelentkezett csupán be a helyi választási irodánál, tehát az utolsó napon adhatta le ajánlóíveit.

Pedig a fideszes képviselő büszkén jelentette be: február 20-tól hivatalosan is országgyűlési képviselőjelölt. Ez persze akkor még nem volt igaz, hiszen a helyi választási bizottságnak meg kellett vizsgálnia a hivatalos gyűjtőíveket ahhoz, hogy Jelen Tamást nyilvántartásba vegyék. Ez utóbbira a választási honlap szerint február 25-én került sor, az pedig lényegében kizáróható, hogy a zuglói választási irodától kerülhetett volna ki a Jelen Tamás által leadott ajánlóívek sokasága más pártokhoz. 

A jelöltajánlás február 19-én kezdődött, és március 5-én 16.00 óráig tartott. Ha Jelen Tamás egyetlen nappal a gyűjtés indulása után leadta hivatalos íveit, az azokon szereplő nevek más pártok jelöltjei által gyűjtött ívekkel való azonossága súlyos, sőt, a törvényességet is komolyan megkérdőjelező gyanúkat vethet fel.

A jelöltek ugyanis az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodáktól igényelt hivatalos és számszakilag nyilvántartott ajánlóíveken gyűjthették az állampolgári aláírásokat. A választási eljárási törvény szerint „a választási iroda valamennyi ajánlóívet sorszámmal, valamint hitelesítő bélyegzőlenyomattal lát el.” A választópolgár az ajánlóív kitöltésével és saját kezű aláírásával ajánlhat jelöltet a lakcíme szerinti választókerületben. Az ajánlóívet a lakcímkártyán szereplő adatok alapján kell kitölteni. Az ajánlóívre más személy is beírhatja az ajánló választópolgár adatait, azonban az ajánlóív csak akkor lesz érvényes, ha a választópolgár azt saját kezűleg írja alá.

„Az ajánlóívek másolása szigorúan tilos!” – áll a választási honlapon.

A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes ajánlás szükséges, ezért a jelölt által leadott aláírásokat is addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes aláírást találnak. Az ezeken felül – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor. Magyarán a helyi választási iroda csupán az 500 érvényes – az induláshoz szükséges – aláírást vizsgálja meg, így teljesen indokolatlan volt a fideszesek március 5-ig tartó aláírásgyűjtése, kizárólag az úgynevezett Kubatov-lista bővítése és frissítése lehetett a cél. Erről ebben a cikkünkben már írtunk éppen akkor, amikor Jelen Tamás is hivatalosan bejelentkezett ajánlásaival.

Jelen Tamásnak Erzsike néni írt alá először – vajon az ő adatai szerepelnek Lévai Katalin ívein?
Fotó: Facebook/Jelen Tamás

Csakhogy a nagyszámú névazonosság és a sorrendiség egyezése azt is jelenti, hogy a Fidesztől valamilyen módon Lévai Katalin csapatához kerültek pontosan azok az ajánlóívek, amelyeket Jelen Tamás egyetlen nap alatt leadott. 

Mindebből viszont felmerül a gyanú: vagy a leadás előtt már átmásolták a kérdéses adatokat, vagy pedig – ami még súlyosabb jogi aggályokat vethet fel – Jelen Tamás fideszes aktivistái lemásolták az ajánlóíveket, s azokról csak később szivárogtak át nevek mások, így például Lévai Katalin ajánlóíveire.

Az ajánlóívekről, az ajánlás folyamatáról a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még 2014-ben iránymutatást fogadott elAz iránymutatásban egyebek mellett az áll, hogy az ajánlóívről még kitöltetlen állapotában sem lehet másolatot készíteni, továbbá hogy a másolt ajánlóíven szereplő ajánlás érvénytelen, függetlenül a másolás módjától. Az NVB szerint az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás, a többi adatot az ajánló választópolgár jelenlétében más is rávezetheti az ajánlóívre.

Az ajánlóíveken szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célra nem használhatja fel senki – áll az iránymutatásban, amely az országgyűlési képviselők választásáról, valamint a választási eljárásról szóló törvényekre hivatkozik.

A történtek és az iránymutatás alapján tehát sérültek az érintett választópolgárok jogai, visszaélhettek személyes adataikkal, s miután ez a választás kimenetelét is befolyásoló fejlemény lehet, akár még a csalás gyanúja is fennállhat. Utóbbinak márpedig büntetőjogi felelőssége is felmerülhet.

Fotó: Youtube

Mindezt súlyosbíthatná egy további helyi választási bizottsági vizsgálat, hiszen Lévaival azonos, tehát az utolsó jelöltállítási napon Lévain kívül még további 8 (!) képviselőjelölt jelentkezett be, összesen így 16-an indulnának el a zuglói, azaz a Budapest 8-as választókerületben. Az utolsó napok aláírásokat leadók közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, azaz Victora Zsolt és a Momentum Mozgalom jelöltje, Szücs Attila, továbbá egy MIÉP-es induló érkezett ismert, valódi tevékenységgel rendelkező párt képviseletében, míg öten friss, nemrég alakult, feltérképezhetetlen tevékenységű, „kamugyanús” formációkkal a hátuk mögött.

Kérdés, hogy a Lévai Katalin által leadott, ám számára is gyanúsnak tűnő aláírások honnan származtak, noha a volt esélyegyenlőségi miniszter saját gyanakvására – amennyiben valós kampánytevékenységgel gyűjtött ajánlásokat, különösen érthetetlen az ügy – nem adott magyarázatot, csupán az esetét közlő Indexet fenyegette meg feljelentéssel. Utóbbi pedig már csak azért is komikus, mert a portál egyenesen a helyi választási iroda honlapján megtalálható határozatból dolgozott.

A súlyos gyanúk azonban tisztázatlanok maradnak, amennyiben az érintett – Lévai ajánlásai között feltűnő, pedig neki alá nem író – állampolgárok nem, továbbá az illetékes választási szervek nem tesznek feljelentést az ügyben. Sőt, vélhetően Jelen Tamás maga is kezdeményezhetne vizsgálatot, ám a képviselőjelölt egyelőre hallgat ebben az ügyben. 

Frissítés: a zuglói Fidesz azonban közleményt adott ki, mely szerint „amennyiben a kerületben az országgyűlési képviselői jelöltállításokkal kapcsolatban bármilyen szabálytalanság merült fel, azt azonnal vizsgálják ki. Ez a választási szervek feladata."

Egy azonban már biztos, amint azt 168 Óra is megírta: visszautasította Lévai Katalin volt MSZP-s politikus és miniszter egyéni jelölti nyilvántartásba vételét a XIV. kerületi helyi választási bizottság. Vagyis a nemrég pártot alapító Lévai nem lehet egyéni jelölt Zuglóban azért, mert nem csak hogy ugyanazok a nevek szerepeltek ívein, de még a sorrend is egyezett – mindez feketén-feháren szerepel a választási bizottság indoklásában.

Az ügy előzménye, hogy – mint megírtuk – Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter, illetve egykori MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő néhány hete jelentette be a Lendülettel Magyarországért nevű pártja indulását a választáson.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.