Tordai Bence máris legyőzte Kálmán Olgát

Az ellenzéki összefogás győzne a főváros II. és III. kerületében.

2021. szeptember 15., 13:16

Szerző:

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselőjelöltje 41 százalékos támogatottsággal bír a biztos előválasztók körében, így 7 százalékponttal vezet a DK-s Kálmán Olga előtt, akire 34 százalék szavazna az ellenzéki előválasztáson. Ez a derült ki a Republikon Intézet által végzett választókerületi közvélemény-kutatásból, amit a Telex hozott le.
A szeptember 8–9-i adatfelvétel során 800 embert kérdeztek meg, így az eredmény Budapest 4. számú választókerületének felnőtt lakosságára nézve reprezentatív a kutatóintézet közlése szerint.

A felmérés arra is irányult, hogy a budai, II–III. kerületi választókörzetben milyenek a politikai erőviszonyok. Az adatok értelmében ebben a választókerületben az ellenzéki összefogás támogatottsága magasabb, mint a kormányzó pártoké: a teljes népesség körében 14, a pártválasztók között pedig 15 százalékkal erősebb az ellenzéki összefogás.
Az esetleges egyéni választókerületi jelöltek esetében mind Kálmán Olga, mind pedig Tordai Bence csaknem 20 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP jelöltje, Gór Csaba előtt. A jelenlegi fideszes önkormányzati képviselő Górt egyedüli jelöltként Kálmán 50, míg Tordai 51 százalékkal győzné le a mostani adatok alapján. Gór Csaba a DK-s jelölttel szemben 33, a Párbeszéd, MSZP, Momentum és az LMP, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom által is támogatott Tordaival szemben 31 százalékot szerezne most a Republikon-adatok értelmében.

A kutatás alapján ebben a választókerületben a biztos előválasztók körében Karácsony Gergely a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, 36 százalék szavazna rá. Őt Dobrev Klára követi 20 százalékkal, harmadik helyen pedig Márki-Zay Péter áll 13 százalékkal. Jakab Péter 5, míg Fekete-Győr András 4 százalékot kapna a választókerületben.

(Kiemelt kép: Tordai Bence közgazdász-szociológus, politikus, egyetemi oktató, 2015-2018 között a Párbeszéd Magyarországért párt szóvivője és kommunikációs igazgatója, 2018-tól a párt országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese. Fotó: Dimény András)